Άνθρωποι με τον ιό HIV που συμμορφώνονται με την αντιρετροϊκή θεαπεία αλλά καπνίζουν έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο στον πνεύμονα παρά από AIDS, προειδοποιεί έρευνα.

Ερευνητές του Massachusetts General Hospital (MGH) ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα και ο HIV συνδυαστικά θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα σε ποσοστό ακόμα υψηλότερο από αυτό καπνιστών που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Ανακάλυψαν ότι σχεδόν 25% των ανθρώπων που συμμορφώνονται με  την αντιρετροϊκή θεραπεία αλλά συνεχίζουν να καπνίζουν θα πεθάνουν από καρκίνο στον πνεύμονα.

Μεταξύ καπνιστών που σταματούν το κάπνισμα στην  ηλικία των 40 ετών, μόνο το 6% θα πεθάνει από καρκίνο στον πνεύμονα.

Ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με HIV που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή αλλά που επίσης καπνίζουν έχουν από 6 έως 13 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο στον πνεύμονα παρά από τον HIV/AIDS, κάτι που εξαρτάται από την ένταση του καπνίσματος και του φύλου.

Όσοι καπνίζουν πολύ έχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, που πλησιάζει το 30%.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν σε ανθρώπους που δεν ακολουθούν στην εντέλεια τη συνιστώμενη αγωγή κατά του HIV και που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από HIV/AIDS – ο κίνδυνος καρκίνου στον πνεύμονα υπολογίστηκε ότι σκοτώνει περισσότερο από το 15% των καπνιστών.

Ο Krishna Reddy, δήλωσε ότι το κάπνισμα και ο ιός HIV είναι πολύ κακός συνδυασμός όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Χρησιμοποιώντας μοντέλο εξομοίωσης του HIV, ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα σε ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV στις ΗΠΑ, με βάση το αν είναι καπνιστές ή πρώην ή αν δεν κάπνισαν ποτέ.

Έλαβαν υπόψη πόσα τσιγάρα την ημέρα κάπνιζαν ή είχαν καπνίσει οι πρώην καπνιστές και αν λάμβαναν συστηματικά αντιρετροϊκή αγωγή.

Έλαβαν επίσης υπόψη κινδύνους άλλων νόσων, όπως καρδιοπάθεια ,που αυξάνονται από το κάπνισμα.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου