Φάρμακο για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου ALS, αναφέρει έρευνα.

Μετά από έρευνα που διήρκεσε 6 χρόνια σε αρκετά μοντέλα ζώων και λίγους ασθενείς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φάρμακο, pimozide, σταθεροποίει τη νόσο ALS βραχυπρόθεσμα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JCI Insight, ανακάλυψε ότι το φάρμακο είναι ασφαλές.

Ο ερευνητής Alex Parker, του University of Montreal Hospital Research Centre, δήλωσε ότι το φάρμακο μετριάζει τα συμπτώματα της νόσου σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές σημειώνουν οτι πρέπει να πραγματοποιηθούν άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, αλλά πιστεύουν ότι ανακάλυψαν φάρμακο που ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Αν και το pimozide είναι γνωστό εδώ και 50 χρόνια, πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν γενετικές σχέσεις μεταξύ σχιζοφρένειας και ALS. 

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιήσουν κλινική δοκιμή φάσης II, σε 100 εθελοντές, σε 9 νοσοκομειακά κέντρα του Καναδά.

Σε αυτό το στάδιο, άνθρωποι με ALS δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο, δήλωσε ο Lawrence Korngut, του  University of Calgary, καθώς πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι είναι πράγματι χρήσιμο και ασφαλές μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι το pimozide συνδέεται με σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγές:
JCI Insight.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή