Σύμφωνα με έρευνα σε ενήλικες των οποίων οι γονείς εκκένωσαν τη Φινλανδία ως παιδιά, στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, οι κόρες των γυναικών είχαν τον ίδιο υψηλό κίνδυνο για διαταραχές ψυχικής υγείας με τις μητέρες τους, ακόμα και αν δεν είχαν περάσει την ίδια αρνητική κατάσταση.

Ερευνητές του Uppsala University και του Helsinki University δεν μπορούσαν να διαπιστώσουν αν ο υψηλότερος κίνδυνος για ψυχική νόσο παρέμενε στις γενεές.

Στις πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνεται η συμπεριφορά ως γονέως όσων άφησαν τη χώρα, που προέκυψε από την εμπειρία στην παιδική ηλικία ή επιγενετικές αλλαγές.

Η  Eunice Kennedy Shriver, του National Institute of Child Health and Human Development, δήλωσε ότι πολλές έρευνες έδειξαν ότι τραυματικές εκθέσεις κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο παιδί.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ενδείξεις ότι η τραυματική εμπειρία στην παιδική ηλικία της μητέρας μπορεί ενδεχομένως να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των κοριτσιών της.

Τα παιδιά, πολλά από τα οποία ήταν προσχολικής ηλικίας, υιοθετήθηκαν από οικογένειες στη Σουηδικά. Εκτός από το χωρισμό από τις οικογένειές τους αντιμετώπισαν το στρες της προσαρμογής στη νέα οικογένεια και της εκμάθησης μιας νέας γλώσσας.

Στο γυρισμό, πολλά παιδιά είχαν επιπλέον στρες προσαρμογής στη φινλανδική κοινωνία.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο της νοσηλείας για ψυχική διαταραχή στα παιδιά των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα, με τον κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά των αδερφών που έμειναν με τους γονείς τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη