Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, αναφέρει νέα έρευνα

Το εύρημα προέρχεται από ανάλυση μακροχρόνιων στοιχείων σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία, σε 25ετή περίοδο.

Περιλήφθηκαν περισσότερα από 2.100 παιδιά γυναικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν την εγκυμοσύνη και 1,3 εκατομμύρια παιδιά που δεν είχαν τη νόσο.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με τη νόσο είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν και αυτά ρευματοειδή αρθρίτιδα, ανακάλυψε η έρευνα. Επίσης είχαν 2,2 φορές υψηλότερο κίνδυνο για θυρεοειδοπάθεια και 1,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο για επιληψία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της επίγνωσης μεταξύ των γιατρών.

Η Line Joelving, του Odense University Hospital στη Δανία, δήλωσε ότι με την έρευνα προσπάθησαν να απαντήσουν στην ανησυχία των εγκύων με τη νόσο όσον αφορά πιθανό αυξημένο κίνδυνο αρνητικής επίδρασης της χρόνιας νόσου που έχουν στη μελλοντική υγεία του παιδιού τους.

Πρόσθεσε, ότι τα αποτελέσματα καλούν σε ειδική προσοχή όσον αφορά την ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας στα παιδιά, θυρεοειδοπάθειας και επιληψίας, αν εκτεθούν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα στην ενδομήτριο ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Arthritis Care & Research.

 

Πηγές:
Arthritis Care & Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που πιστοποιείται για το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πάτρα από την TÜV HELLAS