Η διέγερση του εγκεφάλου με εμφυτεύσιμη συσκευή μπορεί ενδεχομένως να είναι ασφαλής και πιθανόν βοηθητική για ορισμένους ασθενείς με νόσο του Alzheimer, αναφέρει μικρή πιλοτική έρευνα.

Εφαρμόστηκε εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση σε 3 ασθενείς με νόσο του Alzheimer -εμφυτεύτηκαν καλώδια στον εγκέφαλο σε  περιοχές που  συνδέονται με ικανότητες, όπως σχεδιασμό, κρίση και επίλυση προβλημάτων.

Τους επόμενους τουλάχιστον 18 μήνες η μέθοδος φάνηκε να είναι ασφαλής. Υπήρχαν σημάδια ότι επιβράδυνε την έκπτωση 2 ασθενών, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Douglas Scharre, του Ohio State University.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η μέθοδος έχει αξία σε ανθρώπους με νόσο Alzheimer.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο  Journal of Alzheimer's Disease.

Η μέθοδος αφορά την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο και στη συνέχεια τη σύνδεσή τους με μια μπαταρία κάτω από το δέρμα του στήθους που στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς μέσα από τα καλώδια. Ορισμένες φορές ονομάζεται ‘’βηματοδότης εγκεφάλου’’ και χορηγεί ηλεκτρικούς παλμούς που αλλάζουν τη δραστηριότητα σε ορισμένα εγκεφαλικά κυκλώματα.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε ασθενείς τουλάχιστον για 18 μήνες σε περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν διάφορες πνευματικές ικανότητες. Οι 3 ασθενείς ήταν στα αρχικά στάδια της νόσου και λάμβαναν τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή.

Μετά την έναρξη της μεθόδου είχαν γενική έκπτωση στη μνήμη, στην επίλυση προβλημάτων και σε άλλες ικανότητες. Ωστόσο εξασθένησαν με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με 96 παρόμοιους ασθενείς.

Δυο από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη μέθοδο είχαν σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό εξασθένησης. Ένας από τους 2 έδειξε κάποια βελτίωση.

Αν κάποτε γίνει η μέθοδος επιλογή για τη νόσο δεν θα είναι κατάλληλη για τον καθένα.

Στην πιλοτική έρευνα, στις παρενέργειες περιλαμβάνονταν εξάψεις, ταχυπαλμία και αίσθηση καψίματος στο δέρμα που αναστράφηκαν με προσαρμογές.

Επι του παρόντος, δεν υπάρχει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]