Άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορούν να εκπαιδευτούν παίζοντας ένα video game ώστε να ελέγξουν την περιοχή του εγκεφάλου τους που συνδέεται με λεκτικές ακουστικές ψευδαισθήσεις, δήλωσαν ερευνητές.

Ασθενείς σε μικρή έρευνα, μπόρεσαν να προσγειώσουν ένα πύραυλο, στο παιχνίδι, όταν συνδέθηκε με την περιοχή του εγκεφάλου που είναι ευαίσθητη στο λόγο και σε ανθρώπινες φωνές.

Οι ασθενείς έμαθαν να χρησιμοποιούν την τεχνική στην καθημερινή τους ζωή για να μειώσουν την ένταση των ψευδαισθήσεων.

Πρόκειται για μικρή πιλοτική έρευνα και τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν.

Οι ερευνητές μεταξύ των οποίων και επιστήμονες του King's College London, δήλωσαν ότι η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς με σχιζοφρένια που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα.

Άνθρωποι με την πάθηση έχουν πιο ενεργό ακουστικό φλοιό, που σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητοι σε ήχους και φωνές.

Και οι 12 συμμετέχοντες είχαν άσχημες και απειλητικές ψευδαισθήσεις καθημερινά.

Για να ελέγξουν τα συμπτώματα τούς ζητήθηκε να παίξουν ένα video game ενώ υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιώντας τις ψυχικές στρατηγικές τους για να κινήσουν ένα πύραυλο στην οθόνη. Κάνοντάς το μπόρεσαν να χαμηλώσουν την ένταση των εξωτερικών φωνών που άκουγαν.

Η Dr Natasza Orlov, δήλωσε ότι οι ασθενείς γνωρίζουν πότε πρόκειται να αρχίσουν οι φωνές, επομένως οι ερευνητές θέλουν να θέσουν σε λειτουργία τη βοήθεια άμεσα, για να ελαχιστοποιηθούν οι φωνές ή να σταματήσουν εντελώς.

Όλοι οι ασθενείς της έρευνας, που είχαν ο καθένας 4 γύρους στο μηχάνημα της μαγνητικής τομογραφίας παρατήρησαν ότι οι φωνές τους έγιναν λιγότερο εξωτερικές και περισσότερο εσωτερικές κάνοντάς τις λιγότερο στρεσογόνες. Μπόρεσαν επίσης να τις αντιμετωπίσουν καλύτερα.

Η  Dr Orlov σημείωσε ότι αν και το δείγμα είναι μικρό και απουσίαζε η ομάδα ελέγχου, τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry.

Πηγές:
Translational Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η απώλεια της γιαγιάς μπορεί να επηρεάσει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''