Το να παίζει κάποιος τακτικά ποδόσφαιρο μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει δομικές αλλαγές στην καρδιά του και να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, μελλοντικά, προειδοποιούν ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που παίζουν ποδόσφαιρο έχουν 5,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, περιλαμβανομένων άλλων σημαδιών μη φυσιολογικών ηλεκτρικών παλμών στην καρδιά σε σχέση με τους μη αθλητές.

Ο Dermot Phelan, του Cleveland Clinic στο Οχάιο, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι τα σπορ αυξάνουν τη μακροζωία και έχουν πολλά οφέλη για το καρδιαγγειακό, αλλά τα νέα ευρήματα φαίνεται να υποδεικνύουν ότι ίσως όταν κάποιος φτάνει στα άκρα μπορεί ενδεχομένως να έχει αρνητική επίδραση στην καρδιά.

Για την έρευνα, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της American College of Cardiology, οι ερευνητές πραγματοποίησαν καρδιαγγειακή εξέταση 460 πρώην παικτών ποδοσφαιρικής ομάδας.

Συνέκριναν τα αποτελέσματα με 925 ανθρώπους από το γενικό κοινό με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά με την ποδοσφαιρική ομάδα, όσον αφορά την ηλικία και τη φυλή.

Οι ποδοσφαιριστές επίσης έτειναν να έχουν χαμηλότερους παλμούς στη χαλάρωση σε σχέση με τους μη αθλητές. Αυτό συνήθως είναι ενδεικτικό καρδιαγγειακής υγείας αλλά στην περίπτωση αθλητών μπορεί ενδεχομένως να σκεπάζει συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.

Τα ευρήματα, υπογραμμίζουν τη σημασία για τους ποδοσφαιριστές να κάνουν τακτικά τσεκ απ για τον εντοπισμό τυχόν αρχικών σημαδιών καρδιαγγειακής νόσου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις