Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ιάπωνες, ανακάλυψε ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα ενδεχομένως σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου.

Όπως σημειώνει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, τα ευρήματα στηρίζουν την υπόθεση ότι η βιταμίνη D έχει προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου.

Ανέλυσαν στοιχεία 33.736 ανθρώπων, 40 έως 69 ετών.

Στην έναρξη της έρευνας, συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό τους, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Ελήφθησαν δείγματα αίματος, για τη μέτρηση των επιπέδων βιταμίνης D.

Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν αν οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν συμπληρώματα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, που κυμαίνονταν από τη χαμηλότερη έως την υψηλότερη συγκέντρωση της βιταμίνης.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων εμφανίστηκαν 3.301 νέα περιστατικά καρκίνου.

Μετά από προσαρμογή για γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενικά, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν με 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στα 2 φύλα.

Ο κίνδυνος καρκίνου στο ήπαρ μειώθηκε ακόμα περισσότερο, μέχρι 50%, ιδιαίτερα στους άντρες

Η βιταμίνη D δεν φάνηκε να έχει επίδραση στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα ή του προστάτη. 

Πηγές:
BMJ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!