Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν αυξημένα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα σχετικά με τον γενικό πληθυσμό, ερευνώντας όλα τα αιτία θανάτου, αναφέρει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Arthritis Care & Research.

Η έρευνα περιέλαβε 87.114 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα στο Οντάριο και 348.456 από το γενικό πληθυσμό ως ομάδα ελέγχου, από το 2000 έως το 2013.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 14% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 9% του γενικού πληθυσμού πέθαναν.

Αν και τα αίτια θνησιμότητας ήταν παρόμοια  στις 2 ομάδες-πιο συχνές ήταν οι νόσοι του κυκλοφορικού, ο καρκίνος και οι αναπνευστικές παθήσεις- ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα πέθαναν σε νεαρότερη ηλικία.

Τα πιθανά χαμένα χρόνια ζωής πριν την ηλικία των 75 ετών σε ασθενείς με τη νόσο ήταν περίπου διπλάσια σε σχέση με αυτά του γενικού πληθυσμού.

Η Dr. Jessica Widdifield, του  Sunnybrook Research Institute, στο Τορόντο, σημείωσε ότι τα ευρήματα προσφέρουν νέα στοιχεία για τη σημασία της συμβολής καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων-όπως πνευμονία- στη συντόμευση της ζωής των ασθενών και ότι οι θάνατοι σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αποδίδονται σε μεγάλο ποσοστό σε επιπλοκές της νόσου και στην αγωγή, καθώς και σε άλλες συννοσηρότητες.

Ένας στους 3 θανάτους αποδόθηκε σε καρδιακή νόσο. Το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία αυξημένων προσπαθειών για την πρόληψη της καρδιοπάθειας και της εξέλιξής της και ασθενείς και γιατροί θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη στην αρχή της νόσου και νωρίτερα στη ζωή του ασθενούς. Ο αυξημένος κίνδυνος που συνδέεται με αναπνευστικές νόσους και λοιμώξεις του αναπνευστικού επίσης θα πρέπει να τονιστεί.

Πηγές:
Arthritis Care & Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα