'Aνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από αποτελεσματικές και εξατομικευμένες αγωγές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση θυμάτων παιδικής κακοποίησης, σημειώνουν ερευνητές.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της σεξουαλικής, σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και της έντασης των συμπτωμάτων, όπως προαισθήσεις, ψευδαισθήσεις και αποκοπή από την πραγματικότητα, σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωσικές διαταραχές.

Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Schizophrenia Bulletin,  η οποία ανέλυσε 29 έρευνες πάνω στο παιδικό τραύμα και στα συμπτώματα ψύχωσης, ανακάλυψε ότι η σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία συνδεόταν με ψευδαισθήσεις.

Επιπλέον, παραισθήσεις σε αυτούς με ψυχωσικές διαταραχές συνδέονταν με όλα τα είδη παιδικού τραύματος.

Η Sarah Bendall, του University of Melbourne, δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στο παιδικό τραύμα που οδηγεί ορισμένους να εμφανίσουν παραισθήσεις.

Η έρευνα δεν βοηθά μόνο στη βελτίωση των αγωγών για τους παραπάνω ασθενείς, αλλά ενδεχομένως και στην εμψύχωση νεότερων ασθενών.

Όταν νέοι αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα πρέπει να αξιολογούνται για τραυματικά γεγονότα και προκύπτοντα ψυχωσικά συμπτώματα και να τους αντιμετωπίζουν  μόλις αυτά εμφανιστούν, δήλωσε η ερευνήτρια.

Πηγές:
Schizophrenia Bulletin,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;
Γιατρός του νοσοκομείου "Αττικόν": Κρίθηκε εσφαλμένη ιατρικά η διασωλήνωση του Δ. Καλλιάνου