Για πρώτη φορά, ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ώριμο ανθρώπινο καρδιακό μυ χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα, που λειτουργεί όπως η ενήλικη καρδιά. Πρόκειται για εξέλιξη που θα μπορούσε να κάνει την ανάπτυξη φαρμάκων σημαντικά πιο γρήγορη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη.

Ερευνητές ανέπτυξαν τον ανθρώπινο καρδιακό μυ σε 4 μόνο εβδομάδες στο εργαστήριο,  χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα (iPSC).

Ερευνητές του Columbia University, συνέπτυξαν το διάστημα ανάπτυξης, που φυσιολογικά χρειάζεται 9 μήνες, σε πιο σύντομη και πιο ολοκληρωτική μετάβαση σε καρδιακή ωριμότητα.

Η Gordana Vunjak-Novakovic, τόνισε τη σημασία των καρδιακών ιστών που αναπτύσσονται στο εργαστήριο και έχουν τη συμπεριφορά του καρδιακού  μυός.

Οι ερευνητές επίσπευσαν την ανάπτυξη χρησιμοποιώντας αρχικού σταδίου iPS-CM και αυξάνοντας τη συχνότητα των συσπάσεων που προκλήθηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα λίγο- λίγο καθημερινά.

Οι ιστοί ανταποκρίθηκαν και εμφάνισαν ενήλικη γονιδιακή έκφραση και λειτουργικά στοιχεία που έχει ο ώριμος καρδιακός μυς μετά από καλλιέργεια 4 εβδομάδων.

Στην έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο περίμεναν για να εισάγουν σωματικό ερέθισμα στα iPSC τόσο λιγότερο ανταποκρίνονταν τα κύτταρα.

Ο ιστός που προέκυψε δεν έχει προηγούμενο στην ομοιότητά του με λειτουργικό ανθρώπινο ιστό, δήλωσε η ερευνήτρια Selimovic.

Η Selimovic σημείωσε ότι η ικανότητα ανάπτυξης ώριμου καρδιακού ιστού σε τόσο σύντομο διάστημα είναι σημαντικό βήμα στο να πλησιάσουμε πιο κοντά στην απόκτηση αξιόπιστων μοντέλων ανθρώπινου ιστού για δοκιμή φαρμάκων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα