Καπνιστές- νυν και πρώην- θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφύσημα αν υιοθετήσουν μια πολύ θρεπτική φυτοφαγική διατροφή, έδειξε νέα έρευνα.

Άνθρωποι με ιστορικό καπνίσματος που υιοθετούσαν φυτοφαγική διατροφή είχαν 56% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφυσήματος σε σύγκριση με όσους έτρωγαν περισσότερο κρέας.

Επιπλέον, όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιλάμβαναν στη διατροφή τους τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος για εμφύσημα.

Η Mariah Jackson, του University of Nebraska Medical Center, δήλωσε οτι ο εντοπισμός αυτών των τροποποιήσιμων παραγόντων  κινδύνου όπως η φυτοφαγική διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη συμβολή τους στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας πνευμονικής νόσου σε ανθρώπους με ιστορικό καπνίσματος.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.700 συμμετέχοντες σε μακροχρόνια έρευνα. Επιλέχτηκαν μεταξύ των ηλικιών 18 και 30 και παρακολουθήθηκαν για 30 χρόνια.

Ολοι ήταν καπνιστές- νυν και πρώην- έως το έτος 20 της έρευνας και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το διατροφικό τους ιστορικό και την ποσότητα.

Περισσότεροι από 1.300 από αυτούς υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία το 25ο έτος της έρευνας για να διαπιστωθεί αν είχαν εμφανίσει εμφύσημα.

Ο κίνδυνος εμφυσήματος μειώθηκε κατά 34% για κάθε μονάδα αύξησης στο σκορ φυτοφαγικής διατροφής. Ο κίνδυνος μειώθηκε καθώς κατανάλωναν περισσότερες φυτικές τροφές.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Chronic Obstructive Pulmonary Diseases: Journal of the COPD Foundation, δείχνει ότι υγιεινή διατροφή  μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές -ακόμα και αυτούς που παλεύουν να διακόψουν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι ασθενών με CoViD, 1 από γρίπη,78 εισαγωγές και αύξηση ιικού φορτίου
Φάρμακο για την πρόληψη της COVID φάνηκε πως μειώνει τον κίνδυνο νόσησης σε ευάλωτους ασθενείς [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή