Η αλλεργία στο κόκκινο κρέας θέτει ενδεχομένως κάποιον σε κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, υποδεικνύει ότι τέτοιες αλλεργίες αυξάνουν τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και οδηγούν σε καρδιαγγειακή νόσο θέτοντας ανθρώπους με αλλεργίες στο κόκκινο κρέας σε ακόμα υψηλότερο κίνδυνο από αυτόν του γενικού πληθυσμού.

Αν και στις ΗΠΑ ο αριθμός ανθρώπων με τέτοια αλλεργία είναι άγνωστος, η κατάσταση μπορεί να είναι σε ανοδική πορεία.

Σε ορισμένες περιοχές, αλλεργία στο κόκκινο κρέας επηρεάζει μέχρι το 1% του πληθυσμού, ενώ το 20% υπολογίζεται ότι αναπτύσσει αντισώματα στα αλλεργιογόνα χωρίς να έχει πλήρη εκδήλωση συμπτωμάτων αλλεργίας.

Ερευνητές εικάζουν από καιρό ότι αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που συνδέονται με αποφράξεις στις αρτηρίες, αλλά η νέα έρευνα σε 118 ενήλικες είναι η πρώτη που εντοπίζει συγκεκριμένους δείκτες στο αίμα για την αλλεργία στο κόκκινο κρέας που συνδέονται με συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. 

Πηγές: Thrombosis, and Vascular Biology.