Αν κάποιος ξοδεύει πολύ χρόνο σε καθιστική ζωή μπορεί ενδεχομένως να πεθάνει, παρόλο που μπορεί να ασκείται τακτικά.

Έρευνα του American Cancer Society έδειξε ότι αν κάποιος κάθεται για 6 ώρες την ημέρα και πάνω, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 19% σε σύγκριση με ανθρώπους που κάθονται λιγότερο από 3 ώρες.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η καθιστική ζωή μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στον θάνατο με 14 τρόπους όπως με καρκίνο, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, νεφρική νόσο, αυτοκτονία, ΧΑΠ, πνευμονοπάθεια, ηπατική νόσο, έλκος και άλλα προβλήματα του πεπτικού, νόσο του Πάρκινσον και του Alzheimer, νευρικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

Η Alpa Patel δήλωσε ότι θα πρέπει να κινούμαστε περισσότερο. Όσο λιγότερο κάθεται κάποιος τόσο το καλύτερο. Αν ‘’σπάει’’ μια ώρα καθιστικής ζωής με 2 λεπτά ορθοστασίας ή ελαφράς άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση

Έρευνα από την Αυστραλία υπολόγισε ότι το 90% του χρόνου εκτός εργασίας ήταν καθιστικός και ότι περισσότερο από το ήμισυ το περνούσαν οι άνθρωποι μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.

Η Patel δήλωσε ότι δεν είναι σαφές γιατί η παρατεταμένη καθιστική ζωή είναι ανθυγιεινή. Είναι πιθανό όσοι περνούν πολύ χρόνο στον καναπέ να έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.

Το παρατεταμένο κάθισμα έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και ινσουλίνης. Επίσης, με φλεγμονή που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να εξηγούν γιατί η καθιστική ζωή συνδέεται με θάνατο από καρδιακή, ηπατική και νεφρική νόσο, καθώς και από καρκίνο, διαβήτη και ΧΑΠ.

Είναι λιγότερο σαφές γιατί ο θάνατος από αυτοκτονία, Πάρκινσον και Alzheimer, καθώς και από νευρικές και μυοσκελετικές διαταραχές φαίνεται να συνδέεται με την καθιστική ζωή. Είναι πιθανό οι νόσοι καθαυτές να οδηγούν σε περισσότερο χρόνο καθιστικής ζωής

Ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας διέφερε ανάλογα με τη νόσο, από 10% για τον καρκίνο σε 60% για μυοσκελετική νόσο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 128.000 ανθρώπων. Στην έναρξη δεν είχαν σημαντική χρόνια νόσο. Στα 21 χρόνια πέθαναν 49.000 άνθρωποι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology.

Πηγές:
Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ