Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η έλλειψη χρημάτων και οι διακρίσεις δεν μπορούν να καταπολεμήσουν παντού με αποτελεσματικό τρόπο την επιδημία.

Αυτό τονίστηκε από επιστήμονες και ακτιβιστές κατά την έναρξη της μεγαλύτερης συνάντησης ειδικών από όλο τον κόσμο για τον HIV – AIDS στο Άμστερνταμ. Η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι ιδιαίτερα απειλητική.

Η αύξηση των νέων λοιμώξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι ανησυχητική, προειδοποίησαν ακτιβιστές από την περιοχή αυτή. Υπάρχουν περίπου 190.000 νέοι μολυσμένοι με τον ιό HIV, εκ των οποίων 80% στη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος έξι οργανισμών.

Μόνο μια μικρή μειοψηφία ασθενών έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Σύμφωνα με την οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών Unaids , αυτή είναι η περιοχή όπου η επιδημία αυξάνεται περισσότερο. Οι εκτιμήσεις της Unaids είναι κάπως χαμηλότερες με 130.000 προσφάτως μολυσμένους ανθρώπους σε ετήσια βάση.

Αύξηση σε περίπου 50 χώρες

Ο ΟΗΕ είχε θέσει τον φιλόδοξο στόχο να τερματίσει την επιδημία έως το 2030. Ωστόσο, σε περίπου 50 χώρες, ο αριθμός των μολυσμένων από τον ιό ΗΙV ανθρώπων αυξάνεται, σύμφωνα με την Unaids. Η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη είναι επίσης ένα από τα κύρια θέματα της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το AIDS. Περίπου 15.000 εμπειρογνώμονες από περισσότερες από 160 χώρες θα συζητήσουν τον αγώνα κατά της επιδημίας μέχρι την Παρασκευή. Η 22η συνάντηση επιστημόνων, ακτιβιστών, ενδιαφερομένων και πολιτικών έχει το σύνθημα "Breaking Barriers - Building Bridges".

Πηγές:
German Press Agency

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα