Ερευνητές ανέπτυξαν video game που πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ενσυναίσθηση σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από το University of Wisconsin-Madison για να διαπιστώσουν οι ερευνητές πώς η εκμάθηση ικανοτήτων ενσυναίσθησης από το παιχνίδι μπορεί να αλλάξει τις συνάψεις στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο npj Science Learning.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σε 2 εβδομάδες ότι παιδιά έδειξαν μεγαλύτερη συνδεσιμότητα σε εγκεφαλικά δίκτυα που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση. Επίσης, ορισμένα έδειξαν αλλαγές σε νευρικά δίκτυα που συνδέονται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Κατά την εφηβεία υπάρχει μεγάλη αύξηση στην εγκεφαλική ανάπτυξη και τα παιδιά είναι ευάλωτα στις πρώτες εμφανίσεις κατάθλιψης, άγχους και εκφοβισμού.

Στην έρευνα, 150 μαθητές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Μια έπαιξε το πειραματικό παιχνίδι και η άλλη ένα παιχνίδι του εμπορίου το οποίο δεν έχει στόχο την ενσυναίσθηση.

Οι ερευνητές μέτρησαν με πόση ακρίβεια οι παίκτες εντόπισαν τα συναισθήματα των χαρακτήρων στο παιχνίδι.

Πραγματοποιήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά από 2 εβδομάδες ενασχόλησης με τα παιχνίδια.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε τεστ κατά τη διάρκεια των απεικονιστικών εξετάσεων, που μετρούσαν με πόση ακρίβεια συναισθάνονταν άλλους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ισχυρότερη συνδεσιμότητα σε εγκεφαλικά δίκτυα που συνδέονται με την ενσυναίσθηση, σε όσους έπαιζαν το πειραματικό παιχνίδι σε σχέση με όσους έπαιζαν το παιχνίδι του εμπορίου.

Επίσης, οι παίκτες του πειραματικού παιχνιδιού με ενδυναμωμένη συνδεσιμότητα νευρώνων σε σημαντικά  εγκεφαλικά δίκτυα για τη ρύθμισή των συναισθημάτων βελτίωσαν το σκορ στο τεστ ενσυναίσθησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου