Η μείωση του προσδόκιμου ζωής σε χώρες υψηλού εισοδήματος παγκοσμίως, συμπίπτει με αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας σε μεσήλικες και εξασθένηση στην υγεία στις ΗΠΑ.

Αυτό έδειξαν 2 έρευνες. Η μια του  University of Southern California and Princeton University που δημοσιεύτηκε στο BMJ, και η άλλη από το Virginia Commonwealth University στο Richmond.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές εστίασαν στις τάσεις του προσδόκιμου επιβίωσης σε 18 χώρες υψηλού εισοδήματος και ανακάλυψαν ότι το 2015 για πρώτη φορά σε δεκαετίες, οι περισσότερες από αυτές είχαν σημαντικές ταυτόχρονες μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής σε άντρες και γυναίκες.

Οι περισσότερες μειώσεις επηρέαζαν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και θα μπορούσαν να αποδοθούν σε σοβαρή περίοδο γρίπης. Άλλα αίτια ήταν η πνευμονία και άλλες αναπνευστικές νόσοι, καρδιοπάθεια και νόσος Alzheimer.

Στις ΗΠΑ, η πτώση του προσδόκιμου ζωής αφορά νεαρότερους ενηλίκους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιδημίας οπιοειδών.

Στη Βρετανία και τις ΗΠΑ (σε αντίθεση με άλλες χώρες που μελετήθηκαν) αυτές οι τάσεις συνεχίζονταν το 2016.

Η δεύτερη έρευνα υποδεικνύει ότι το πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο από την επιδημία οπιοειδών, δείχνοντας  ποσοστά θνησιμότητας από δεκάδες αιτίες σε ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, επιστήμονες συνέκριναν τις τάσεις θνησιμότητας στη μέση ηλικία από το 1999 έως το 2016 και ανακάλυψαν ότι υπερβολική χρήση ουσιών, αυτοκτονίες και αλκοολισμός ήταν οι κύριες αιτίες αυξημένων ποσοστών θνησιμότητας, ενώ τα τελευταία επίσης αυξήθηκαν από πνευμονικές, καρδιακές και άλλες νόσους.

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε επίσης ότι τα γενικά ποσοστά θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της έρευνας ήταν υψηλότερα στους άντρες και ότι αύξηση στις μοιραίες υπερβολικές δόσεις ουσιών και οι αυτοκτονίες ήταν μεγαλύτερες στις γυναίκες.

Πηγές:
The BMJ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!