Νέα έρευνα έδειξε ότι τα κονδυλώματα μπορεί ενδεχομένως να προάγουν τη σεξουαλική μετάδοση του ιού HIV, και με τη σειρά τους η πρόληψη και η αγωγή θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάπλωση της νόσου.

Έχουν προκύψει ενδείξεις ότι τα κονδυλώματα μπορεί ενδεχομένως να αφήνουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV από κάποιον φορέα.

Ερευνητές του Boston University School of Medicine (BUSM) έλαβαν δείγματα βιοψίας κονδυλωμάτων και συνέκριναν τον αριθμό των κυττάρων- στόχων του HIV (κύτταρα που μπορούν να μολυνθούν από τον ιό) με αυτά που βρίσκονται σε φυσιολογικό ιστό στις ίδιες περιοχές του σώματος. Επιπλέον, δείγματα κονδυλωμάτων από άντρες που δεν έφεραν τον ιό HIV καλλιεργήθηκαν με τον HIV, για να διαπιστωθεί αν αυτές οι βλάβες είχαν υψηλό κίνδυνο για λοίμωξη.

Ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με φυσιολογικό ιστό από τον ίδιο ασθενή, τα κονδυλώματα είχαν σημαντικά υψηλότερη πυκνότητα σε κύτταρα- στόχους του HIV.

Επιπλέον, από τα 8 δείγματα που καλλιεργήθηκαν με τον HIV, 2 έδειξαν σημάδια λοίμωξης από τον ιό HIV, υποδεικνύονται ότι ορισμένα κονδυλώματα μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ ευάλωτα σε λοίμωξη από τον ιό του AIDS.

Η ερευνήτρια, Deborah Anderson, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι σημάδι ότι θα πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Infectious Diseases.

Πηγές:
Journal of Infectious Diseases.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;
Γονίδια και αυτοανοσία
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις