Ηλικιωμένοι που έχουν καλή υγεία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη, αναφέρει έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη του φαρμάκου σε ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, η έρευνα δεν ανακάλυψε όφελος για τους υγιείς ανθρώπους άνω των 70 ετών και τα χάπια αύξαναν τον κίνδυνο δυνητικά μοιραίας εσωτερικής αιμορραγίας.

Ειδικοί χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα πολύ σημαντικά και προειδοποιούν να μην λαμβάνει κάποιος μόνος του ασπιρίνη χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη.

Σε ανθρώπους μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο συνταγογραφείται ασπιρίνη επειδή αραιώνει το αίμα και μειώνει τις πιθανότητες νέας προσβολής.

Ορισμένοι εντελώς υγιείς άνθρωποι, επίσης επιλέγουν να λαμβάνουν ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο και υπάρχει συνεχιζόμενη έρευνα για το αν το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Ωστόσο οι περισσότερες έρευνες για τα οφέλη της ασπιρίνης γίνονται σε ανθρώπους μέσης ηλικίας και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι κίνδυνοι αυξάνουν καθώς κάποιος μεγαλώνει.

Η έρευνα έγινε σε 19.114 ανθρώπους στις ΗΠΑ και την Αυστραλία οι οποίοι είχαν καλή  υγεία και δεν είχαν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, ενώ η ηλικία τους ήταν άνω των 70.

Στους μισούς δόθηκε καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης για 5 χρόνια

Τρεις μελέτες στο περιοδικό New England Journal of Medicine έδειξαν ότι τα χάπια δεν μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων ή είχαν άλλα οφέλη, ενώ αύξησαν τον αριθμό γαστρορραγιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας