Μεγάλες πόλεις με πολλούς εργαζομένους που μετακινούνται τείνουν να έχουν μακρύτερες και πιο έντονες περιόδους γρίπης, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η περίοδος γρίπης σε μια πόλη τείνει να διαρκεί περισσότερο καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται και οι χώροι εργασίας γίνονται πιο εστιασμένοι.

Ο ερευνητής Benjamin Dalziel, του Oregon State University, σημείωσε ότι μεγαλύτερες πόλεις έχουν πιο οργανωμένες δομές μετακίνησης και αυτές συνδέουν πυκνές ομάδες πληθυσμού.  Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η δομή κάνει τη διαφορά όσον αφορά το πώς εξαπλώνεται η γρίπη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του έτους.

Η Cecile Viboud του Fogarty International Center στο U.S. National Institutes of Health, δήλωσε ότι έχοντας αυτή τη γνώση, ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να προβλέψουν καλύτερα πόσο κακή θα είναι η περίοδος γρίπης εξετάζοντας τα ποσοστά αρχικής λοίμωξης σε μεγάλες πόλεις.

Ο Benjamin Dalziel δήλωσε ότι γενικά η εποχή της γρίπης αυξάνεται το χειμώνα λόγω χαμηλής υγρασίας.

Η γρίπη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια που εκπνέει μολυσμένος άνθρωπος ή με το βήχα ή το φτέρνισμα. Αυτό δημιουργεί κινούμενο σύννεφο κινδύνου γύρω από άνθρωπο που έχει μολυνθεί

Το χειμώνα η υγρασία μειώνεται και αυτό οδηγεί τον ιο να παραμείνει ζωντανός στον αέρα περισσότερο καιρό- κάτι που εκτείνει το σύννεφο κινδύνου.

Σε μεγαλύτερες πόλεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ο ξηρός χειμώνας έχει λιγότερη σημασία, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο Dalziel δήλωσε ότι αν κάποιος που έχει μολυνθεί καθίσει δίπλα σ ας έχει λιγότερη σημασία ποια είναι η συγκεκριμένη υγρασία. Βοηθά τον ιό να βρει ένα ξενιστή ακόμα και όταν οι κλιματικές συνθήκες δεν είναι οι πιο ευνοϊκές.

Ο Dalziel συνδύασε στοιχεία 6 ετών για περιστατικά γρίπης με στοιχεία απογραφής που έδειχναν πού ζούσαν και δούλευαν άνθρωποι σε 603 πόλεις των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, περιστατικά γρίπης είναι πιο εκτεταμένα νωρίς και αργά στην εποχή, όταν ο καιρός δεν είναι ο καλύτερος για μετάδοση. Η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι είναι παραδείγματα πόλεων που έχουν περισσότερο παρατεταμένη περίοδο γρίπης.

Αντίθετα, μικρότερες πόλεις τείνουν να έχουν σύντομες περιόδους γρίπης, ομαδοποιημένες στενά γύρω από τη συνήθη άνοδο του χειμώνα.

Η Atlanta και το Nashville είναι παραδείγματα αυτού, όπου η γρίπη χτυπά κατά τη διάρκεια πιο επικεντρωμένης περιόδου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από γρίπη παραμένει ίδιος σε όλες τις πόλεις.

Η Cecile Viboud δήλωσε ότι αυτό δεν δείχνει ότι ορισμένες πόλεις είναι πιο ασφαλείς από άλλες στη γρίπη. Δείχνει τη σχετική διαφορά στο χρόνο των περιστατικών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας πρέπει να λάβουν υπόψη τη δομή των μητροπολιτικών περιοχών όταν προετοιμάζονται για κάθε σεζόν γρίπης.

Μεγαλύτερες πόλεις με μακρύτερη περίοδο γρίπης θα χρειαστεί να προετοιμαστούν για περιστατικά που θα αρχίσουν να εμφανίζονται νωρίτερα, σημειώνει.

Αντίθετα, σε μικρότερες πόλεις, πιο έντονη εξάπλωση μπορεί ενδεχομένως να επιβαρύνει το σύστημα υγείας, καθιστώντας το ιδιαίτερα προκλητικό να ανταποκριθεί σε επιδημία.

Ένα ιδιαίτερα ισχυρό στέλεχος της γρίπης, H3N2, εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης 2017-2018, προκαλώντας αριθμό θανάτων και νοσηλειών –ρεκόρ, αναφέρει το U.S. Centers for Disease Control and Prevention.  Πρόκειται για την πιο θανατηφόρο σεζόν σε περισσότερο από 40 δεκαετίες.

Η έρευνα έδειξε ότι η άνοδος των μεγαλουπόλεων θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανή μια πανδημία γρίπης, δήλωσε ο Dr. Amesh Adalja, του  Johns Hopkins Center for Health Security στη Βαλτιμόρη. Ο Adalja δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.

Ο ειδικός δήλωσε ότι η γρίπη στις μεγάλες πάλεις συμπεριφέρεται διαφορετικά, με μεγαλύτερες αλυσίδες μετάδοσης, παρατεταμένες σεζόν και λιγότερη ευαλωτότητα σε αλλαγές στην υγρασία έναντι των μικρότερων πόλεων.

Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης των προσπαθειών  προετοιμασίας για πανδημία στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας