Για τις Διαστάσεις επιδημίας που έχει αποκτήσει ο Διαβήτης, για την κόντρα τους με τους ενδοκρινολόγους αλλά και για τους φαρμακοποιούς που επιθυμούν να κάνουν μετρήσεις σακχάρου μίλησαν μεταξύ άλλων τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας στην πρόσφατη παρουσίαση της εκστρατείας για το ΣΔ με κεντρικό μήνυμα Ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια".

Στα 2,4 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος για τους διαβητικούς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Μελιδώνη, Γεν. Γραμματέα στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ_, Παθολόγο, Συντονιστή - Διευθυντή Α’ Παθολογικής Κλινικής-Διαβητολογικού Κέντρου, Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η απειλή από τη νόσο είναι παγκόσμια και γι'αυτό το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη (IDF), για τα έτη 2018 και 2019 είναι "Ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια». 'Οπως τόνισε, οι διαβητικοί εξαιτίας των επιπλοκών που παρουσιάζουν ανεβάζουν το κόστος 4 έως και 5 φορές. Μολονότι, το κόστος για τη νόσο αποκλειστικά -ρυθμισμένος ασθενής- ανέρχεται για τις επισκέψεις και τη φαρμακευτική αγωγή στα 1.000 ευρώ ετησίως, ο αρρύθμιστος χωρίς επιπλοκές φθάνει τα 2.889 ευρώ -ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2.834 ευρώ - και στις περιπτώσεις που υπάρχουν επιπλοκές και συννοσηρότητες το κόστος προσεγγίζει τα 7.111 ευρώ ετησίως. Το συνολικό κόστος όλων των διαβητικών αντιστοιχεί στο 12% των συνολικών δαπανών για την υγεία, ενώ το 55%-60% του κόστους αφορά τις επιπλοκές που μπορεί να είναι νεφροπάθεια. εγκεφαλικό, εμφράγματα, τύφλωση. Το 55-65% των επιπλοκών αφορά καρδειαγγειακές νόσους, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 3.000 ακρωτηριασμοί (διαβητικό πόδι). Οι επιπλοκές κατά τον ίδιο μειώνουν το προσδόκιμο ζωής 4-8 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη (IDF), ένας στους έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζει με ΣΔ (425 εκατομμύρια ενήλικες), ενώ μέχρι το 2030 οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατομμύρια. Ένα στα δύο άτομα με ΣΔ (212 εκατομμύρια) παραμένει αδιάγνωστο. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από ΣΔτ1. Τα 2/3 των ατόμων με ΣΔ βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατομμύρια). Το 2017 ο ΣΔ προκάλεσε 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ενώ οι δαπάνες για νοσηλεία/ θεραπείες ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό το οποίο υπερβαίνει αθροιστικά τους προϋπολογισμούς ΗΠΑ και Κίνας για την άμυνα! Ο ΣΔ αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.
Αναφερόμενος στην εκστρατεία, τόνισε ότι ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για την επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, διαχείριση, φροντίδα, και εκπαίδευση, αναφορικά με το νόσημα. Η οικογενειακή υποστήριξη περιλαμβάνει: α) Δημιουργία υγιεινών συνθηκών ζωής και διαβίωσης, β) Υποστήριξη στην καθημερινή αγωγή και παρακολούθηση: υπενθύμιση, έλεγχο και συμμόρφωση στις οδηγίες, γ) Εκπαίδευση και γνώση όλων των μελών της οικογένειας στις πτυχές του ΣΔ και των επιπλοκών του, δ) Πρόσβαση σε προγράμματα και φορείς εκπαίδευσης (1 στα 4 μέλη μίας οικογένειας με άτομα με ΣΔ έχουν πρόσβαση σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη νόσο και τις επιπλοκές της), ε) Δομημένη συναισθηματική υποστήριξη της οικογένειας στο άτομο με ΣΔ».

Ο Γεώργιος Δημητριάδης, Πρόεδρος της ΕΔΕ, Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. «Αττικόν», αναφερόμενος στον Διαβήτη υπογράμμισε ότι η ινσουλίνη δεν είναι κάτι απλό είναι αυτή που έχει να κάνει με τον μεταβολισμό όλων των κυττάρων και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει ολιστική αντιμετώπιση τόσο του ασθενούς όσο και της νόσου. Οσον αφορά στην καμπάνια ενημέρωσης τόνισε: «Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αριθμεί 44 χρόνια συστηματικής προσφοράς στο τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα του ΣΔ. Το πρόβλημα αυτό έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τα Εθνικά Συστήματα Υγείας παγκοσμίως. Μέσα από έργα και δράσεις όπως: εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας με συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και webinars, έκδοση “Κατευθυντήριων Οδηγιών” για ιατρούς (αντιμετώπιση) και ασθενείς (αυτοδιαχείριση) οι οποίες επικαιροποιούνται κάθε χρόνο, συνεργασία με την Πολιτεία και χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων των Mελών, η ΕΔΕ επί 44 χρόνια συμβάλλει ενεργά και καθοριστικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ΣΔ στη χώρα μας. Τονίζεται ότι οι “Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς” είναι το εργαλείο στο οποίο στηρίχθηκαν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την έκδοση “Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης”, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, για την θεραπευτική αντιμετώπιση του ΣΔ. Τέλος, το Σεπτέμβριο 2018, η ΕΔΕ πέτυχε τη θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης Παθολόγων και Παιδιάτρων στον ΣΔ, με 2 χρόνια συγκεκριμένης εκπαίδευσης μετά τη λήψη της κύριας ειδικότητας και εξετάσεις, γεγονός το οποίο την καθιστά πλέον «Επιστημονική Εταιρεία Κορμού». Αυτή τη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στην οικογένεια, τον πυρήνα, ο οποίος εξασφαλίζει σταθερότητα στον κοινωνικό ιστό και συνοψίζεται σε τρεις πυλώνες: πρόληψη, ανακάλυψη και διαχείριση του ΣΔ συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕ.

«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» σε παγκόσμιο επίπεδο επεσήμανε και ο Dr. Σταύρος Παππάς, Αντιπρόεδρος ΕΔΕ, Παθολόγος, Διαβητολόγος. «Το 2030 εκτιμάται ότι το 42% της αύξησης του επιπολασμού του ΣΔτ2 θα αφορά στις ανεπτυγμένες χώρες και το 150%-200% θα αφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, αναμένεται να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Ο επιπολασμός του ΣΔτ2 για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας είναι περίπου 11.5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μελέτης ΕΜΕΝΟ της ΕΔΕ. Ωστόσο αν δεν γίνει κάτι άμεσα ο επιπολασμός μπορεί και να περάσει το 15% αν δεν ληφθούν μέτρα πρόληψης καταρχήν από τον στενό κοινωνικό πυρήνα που είναι η οικογένεια».

Αναφορικά με την πρόληψη του ΣΔτ2 ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Ταμίας ΕΔΕ, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Προπ. Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. “Λαϊκό” τόνισε ότι «έχει αποδειχθεί με σαφήνεια, σε συνθήκες κλινικών μελετών, αλλά και σε κλινικές μελέτες της καθημερινής ζωής, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του ΣΔτ2 μπορεί να μειωθεί κατά 40-60% με την εφαρμογή προγραμμάτων υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης στα άτομα υψηλού κινδύνου. Δεδομένης της παθοφυσιολογίας της νόσου, της γνώσης των κύριων παραγόντων κινδύνου αλλά και των αποτελεσμάτων των μελετών παρέμβασης σε άτομα υψηλού κινδύνου, θεωρείται ότι η αλλαγή τρόπου ζωής με στόχους την απώλεια βάρους (περίπου 5-10% του αρχικού) και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (3-5 φορές την εβδομάδα, μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα για 30 λεπτά τη φορά), πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες κάθε συνολικής στρατηγικής πρόληψης της νόσου».

Και οι τέσσερις ομιλητές αναφέρθηκαν αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο και σε δύο ακόμη θέματα. Το ένα στους φαρμακοποιούς και στην επιθυμία των τελευταίων να προχωρούν σε μετρήσεις σακχάρου. Οπως τόνισαν, οι φαρμακοποιοί πρέπει να περιοριστούν στον θεσμικό τους ρόλο, που είναι το φαρμακείο. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένο επιστήμονα και συγκεκριμένα τον ιατρό ή τον νοσηλευτή. Επίσης θα πρέπει να εκτελούν κατά γράμμα την συνταγή και να μην αλλάζουν για παράδειγμα το "μηχανάκι" που έχει προταθεί ως καλύτερο από τον γιατρό.
Σχετικά με τους ενδοκρινολόγους και την επιστολή που στάλθηκε από το θεσμικό τους όργανο σε φαρμακοβιομηχανίες ενημερώνοντας τις τελευταίες ότι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τους διαβητικούς ασθενείς, ο πρόεδρος της ΕΔΕ τόνισε ότι ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας είναι επικουρικός και σε καμία περίπτωση παρεμβατικός. Ανέφερε ότι η ΕΔΕ συζητά με τους νομικούς της την αντίδραση του οργάνου σε αυτή την ενέργεια την οποία ο ίδιος θεωρεί απαξιωτική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα