Έρευνα που παρουσιάστηκε στο American Heart Association’s Scientific Sessions 2018 στο Σικάγο, υποδεικνύει ότι η βακτηριακή πνευμονία είναι πιο επιβλαβής για την καρδιά από την ιογενή πνευμονία.

Για την έρευνα, που ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, ερευνητές στο Intermountain Heart institute στη Utah εξέτασαν στοιχεία που συλλέχτηκαν το 2014 - 2017 τα οποία αφορούσαν  4.800 ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία.

Σε διάστημα 90 ημερών, ποσοστό 34% των συμμετεχόντων που  διαγνώστηκε με βακτηριακή πνευμονία είχε σημαντική επιπλοκή στην καρδιά- έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο- σε σύγκριση με 26% των συμμετεχόντων με πνευμονία που οφείλεται σε ιό.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Joseph Brent Muhlestein, η αιτία για αυτό, πιθανόν είναι ότι η βακτηριακή πνευμονία προκαλεί περισσότερη φλεγμονή στις αρτηρίες σε σχέση με την ιογενή πνευμονία. Οι ιοί εισχωρούν στα κύτταρα και προκαλούν βλάβη, ενώ τα βακτήρια παραμένουν εκτός των κυττάρων και απελευθερώνουν τοξίνες στο κυκλοφορικό.

Η βακτηριακή πνευμονία συνήθως προκαλεί υψηλό πυρετό, υψηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα και υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων σε σχέση με την ιογενή πνευμονία.

Πηγές:
Live Science

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;