Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, τα βλέφαρα και γενικά η περιοχή γύρω από τα μάτια, με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος και αύξηση του λίπους, προκαλώντας βλεφαρόπτωση, το φαινόμενο της «σακούλας» ή τους γνωστούς μαύρους κύκλους.

Η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης επηρεάζει την περιοχή των ματιών πριν από κάθε άλλο σημείο, λόγω του ότι το δέρμα είναι πολύ λεπτό και ευάλωτο στις ρυτίδες έκφρασης.

Όμως, η όψη αυτή των ματιών έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση ολόκληρου του προσώπου, με αποτέλεσμα να φαίνεται κουρασμένο, γερασμένο και λυπημένο.

«Οποιαδήποτε μορφή βλεφαροπλαστικής έχει στόχο τη βελτίωση της όψης του άνω και κάτω βλεφάρου, που με την πάροδο του χρόνου χάνει την ελαστικότητά του.  Η αποκατάσταση συνεπάγεται αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος ή του λίπους, ή και των δυο, τόσο όσο χρειάζεται, χωρίς να επηρεάζεται η ανατομία των βλεφάρων, το σχήμα και η φορά της βλεφαρικής σχισμής», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για βλεφαροπλαστική αυξάνεται. Παράλληλα, εξελίσσεται και η διαδικασία. Λόγω του ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτή επέμβαση, οι χειρουργοί εξετάζουν συνεχώς νέους τρόπους προσέγγισης και εκτέλεσής της, προκειμένου να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς.

Χειρουργική βλεφαροπλαστική με λέιζερ

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας στην Πλαστική Χειρουργική, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να αποκτήσει ξεκούραστο και νεανικό βλέμμα εφ’ όρου ζωής, με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους.

Η κλασική βλεφαροπλαστική στις μέρες μας είναι ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη. Γίνεται με τοπική αναισθησία, σε μία συνεδρία, η επέμβαση διαρκεί περίπου 60-90 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία.

Κατά τη διάρκειά της, αφαιρείται το πλεονάζον δέρμα αλλά και το λίπος, όπου χρειάζεται, είτε με εξωτερική τομή (στη σχισμή του βλεφάρου ή κοντά στις κάτω βλεφαρίδες, έτσι ώστε να μην είναι εύκολα εμφανής) ή με εσωτερική τομή από τον επιπεφυκότα. Τα ράμματα είναι τόσο μικρά που θεωρούνται «αόρατα», αφαιρούνται μετά από 3-5 ημέρες, ενώ το ελάχιστο οίδημα ή εκχυμώσεις στην περιοχή υποχωρούν μέσα σε ένα 24ωρο με την εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων.

Με την κατάλληλη φροντίδα του δέρματος στην περιοχή το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι και σε νεαρά άτομα –εκτός από μία κληρονομικότητα που μπορεί να έχουν για πτωτικό βλέφαρο– η εκτεταμένη χρήση των έξυπνων συσκευών με οθόνη προκαλεί μία πρόωρη “κούραση” στο βλέμμα. Άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η κατακράτηση υγρών από μία κακή διατροφή συμβάλλουν στην εμφάνιση του κουρασμένου βλέμματος πολύ νωρίτερα απ’ ότι θα εμφανιζόταν εξαιτίας μόνο της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης», αναφέρει η Δρ. Σεφέρη.

Για τις ήπιες περιπτώσεις, η Πλαστική Χειρουργική διαθέτει ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

Βλεφαροπλαστική με εξάχνωση

Σε αρχικό στάδιο, όταν η περίσσεια του λίπους και του δέρματος είναι πολύ μικρή, μπορεί να αφαιρεθεί μέσω εξάχνωσης. Η μέθοδος εφαρμόζεται με τη χρήση λέιζερ, το οποίο με κάθε «χτύπημα» συρρικνώνει το λίπος και το δέρμα που αλλοιώνουν το βλέμμα.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απαιτούνται περίπου 2-4 συνεδρίες, διάρκειας περίπου 15 λεπτών η καθεμία, με μεσοδιάστημα 6-10 ημερών. Ένας μικρός τοπικός ερεθισμός που προκαλείται υποχωρεί μέχρι το τέλος της συνεδρίας. Η μέθοδος ενδείκνυται μόνο  για την ελαφριά χαλάρωση των βλεφάρων και για την ανάρτηση των φρυδιών. Δεν αντιμετωπίζει ούτε την κλασική περίσσεια του δέρματος, ούτε την χαλάρωση του μυϊκού στρώματος εκ των έσω, ούτε το πολύ λίπος. Το αποτέλεσμα διαρκεί μέχρι και 3 χρόνια.

«Εάν ο ασθενής δεν θέλει να προβεί στην μόνιμη βλεφαροπλαστική και η βλεφαρόπτωση είναι πολύ ήπια, μπορεί να γίνει χρήση τοξίνης (π.χ. botox, alergan), η οποία θα διορθώσει το πτωτικό μέτωπο, «ανοίγοντας» έτσι το βλέμμα. Εντούτοις, με αυτή τη μέθοδο, η χρονική διάρκεια του αποτελέσματος είναι περιορισμένη και διαρκεί μερικούς μήνες», σημειώνει η Δρ. Σεφέρη. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD