Το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να εξηγηθεί η αιτία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, αναφέρουν επιστήμονες του King's College London.

Επιστήμονες μελέτησαν 55 ασθενείς με ηπατίτιδα C, στους οποίους δόθηκε ένα φάρμακο που προκαλεί παρόμοια αντίδραση σε έναν ιό.

18 από αυτούς είχαν υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και εμφάνισαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μακροχρόνια νόσος με εξαιρετική κούραση.

Επιστήμονες του King's College επέλεξαν 55 ασθενείς με ηπατίτιδα C. Η συνήθης αγωγή για τη νόσο είναι η ιντερφερόνη-αλφα που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που το προκαλεί μια ισχυρή λοίμωξη.

Οι ερευνητές μέτρησαν δείκτες κούρασης και ανοσοποιητικού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αγωγή, παρακολουθώντας ανθρώπους να εμφανίζουν παρόμοια με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης νόσο.

Στους 18 ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα παρόμοια με του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν πολύ ισχυρότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού στο φάρμακο.

Αυτοί οι ασθενείς είχαν επίσης υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα πριν την έναρξη της αγωγής.

Η ερευνήτρια Dr Alice Russell, δήλωσε ότι για πρώτη φορά έδειξαν οι ερευνητές ότι άνθρωποι με τάση εμφάνισης νόσων σαν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα πριν και μετά από μια πρόκληση σε αυτό.

Πρόσθεσε, ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι άνθρωποι με υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποιον παράγοντα μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Carmine Pariante, πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα είναι το πρώτο βήμα στον εντοπισμό όσων έχουν κίνδυνο και στον εντοπισμού της νόσου στα κρίσιμα, αρχικά της στάδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πρώτη Ελληνίδα στην οποία συνταγογραφήθηκε ιατρική κάνναβη - Τα αποτελέσματα
Διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό ενηλίκων οι μισοί Έλληνες - Πόσοι είναι αρνητές [μελέτη]
Γεωργιάδης - Δημητρίου: ΑΜΚΑ στους Κύπριους φοιτητές για δωρεάν περίθαλψη στην Ελλάδα