Για πρώτη φορά, επιστήμονες ανέπτυξαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία στο εργαστήριο.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να εξελίξει σημαντικά την έρευνα στις αγγειακές νόσους και παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η περιφερική αρτηριακή νόσος.

Ο Dr Josef Penninger, του  UCB, σημείωσε ότι τα οργανοειδή είναι τρισδιάστατες δομές που αναπτύσσονται από τα βλαστοκύτταρα που μιμούνται τα όργανα. Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη στοιχείων του οργάνου στο εργαστήριο.

Ο Dr Penninger δήλωσε ότι κάθε όργανο συνδέεται με το κυκλοφορικό. Αυτό δυνητικά θα μπορούσε να επιτρέψει στους ερευνητές να ξεδιπλώσουν τα αίτια και τις αγωγές για διάφορες αγγειακές νόσους όπως η νόσο του Alzheimer, καρδιαγγειακές νόσοι, προβλήματα επούλωσης ελκών, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος και διαβήτης.

Ο Dr Penninger θέλησε να αναπτύξει τρισδιάστατα ανθρώπινα αγγεία στο εργαστήριο.

Αυτά τα οργανοειδή μπορούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο, να καλλιεργηθούν με χρήση βλαστοκυττάρων και να μιμηθούν τη δομή και τη λειτουργία των αγγείων. Όταν μεταμοσχεύτηκαν σε ποντικούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αναπτύχθηκαν σε λειτουργικά αγγεία, περιλαμβανομένων αρτηριών και τριχοειδών.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα οργανοειδή τους μοιάζουν στα τριχοειδή αγγεία σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και σε μοριακό επίπεδο και μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη νόσων των αγγείων σε ανθρώπινο ιστό.

Οι ερευνητές εξέθεσαν τα αγγεία σε ‘’διαβητικό’’ περιβάλλον στο εργαστήριο. Παρατήρησαν μαζική επέκταση της μεμβράνης βάσης στα οργανοειδή. Αυτή η τυπική σκλήρυνση της μεμβράνης είναι παρόμοια με την αγγειακή βλάβη των διαβητικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature. 

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα