Συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου που έλαβαν ασπιρίνη είδαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάντα να μειώνεται κατά 11% αλλά οι πιθανότητες σοβαρής αιμορραγίας αυξηθήκαν κατά 43%.

Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά αυξάνει επίσης τη σοβαρή αιμορραγία σε ασθενείς που τη χρησιμοποιούν τακτικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πενταετούς έρευνας που δημοσιεύτηκε στο JAMA, συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νήσου που έλαβαν ασπιρίνη είδαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάντος να μειώνεται κατά 11%. Ωστόσο, οι πιθανότητες σοβαρής αιμορραγίας αυξήθηκαν κατά 43%.

Ο Sean Zheng, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν ανεπαρκείς ενδείξεις που να συνιστούν τη χρήση ασπιρίνης ως ρουτίνα στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτων από καρδιαγγειακά σε ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Αν και η ασπιρίνη έχει φήμη ότι μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, ορισμένες έρευνες αντιτίθενται στην ιδέα.

Ο Zheng δήλωσε ότι υπάρχει περισσότερη αβεβαιότητα γύρω από το τι θα πρέπει να γίνεται σε ασθενείς με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και σε ασθενείς με διαβήτη. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ενώ καρδιαγγειακά συμβάντα μπορεί ενδεχομένως να μειώνονται σε αυτούς τους ασθενείς, αυτά τα οφέλη συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας.

Ορισμένες έρευνες αμφισβητούν αν η τακτική λήψη ασπιρίνης έχει κάποιο όφελος.

Έρευνα  που χρηματοδοτήθηκε από το National Institutes of Health ανακάλυψε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν έχει δράση στην επέκταση της διάρκειας ζωής ηλικιωμένων.

Άλλη έρευνα ανέφερε ότι άνθρωποι με παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι πιθανό να ωφεληθούν από ‘’συνταγή’’ με ασπιρίνη.

Η χρήση ασπιρίνης απαιτεί συζήτηση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού με τη γνώση ότι πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη ζυγίζονται έναντι του πραγματικού κινδύνου σοβαρής αιμορραγίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: στην τελική ευθεία για μια συμφωνία που θα αφορά τις πανδημίες
Αίτημα στο ΑΣΕΠ για προκήρυξη 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού σε νοσοκομεία - ΕΚΑΒ
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ