Nέο γρήγορο τεστ για πιο έγκαιρη διάγνωση της σηψαιμίας, αναπτύσσεται από ερευνητές του University of Strathclyde.

Η συσκευή, που δοκιμάζεται σε εργαστήριο, ενδεχομένως θα μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε 2,5 λεπτά, αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό Biosensors and Bioelectronics journal.

Η διάγνωση της σηψαιμίας μπορεί να είναι πολύπλοκη διαδικασία.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που προσπαθούν  να διαπιστώσουν τι είναι αυτό ακριβώς που προκαλεί την, ορισμένες φορές μοιραία αντίδραση που εμπλέκεται στη σηψαιμία.

Το αρχικό πρόβλημα μπορεί να είναι αρκετά ελαφρύ και να ξεκινήσει οπουδήποτε-από κόψιμο στο δάχτυλο έως ουρολοίμωξη-αλλά αν παραμείνει χωρίς αγωγή μπορεί να προκαλέσει χείμαρρο αντιδράσεων, από σοκ έως οργανική ανεπάρκεια και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί, επειδή για κάθε ώρα που καθυστερείται η αγωγή με αντιβιοτικά, η πιθανότητα θνησιμότητας αυξάνεται.

Η διάγνωση συνήθως βασίζεται σε κλινική αξιολόγηση, θερμοκρασία, καρδιακούς παλμούς, ρυθμούς αναπνοής και εξετάσεις αίματος.

Σε υποψία σηψαιμίας θα πρέπει να χορηγείται αντιβίωση ευρείας δράσης.

Μια εξέταση αίματος που στοχεύει να βρει το καλύτερο αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση της λοίμωξης μπορεί να χρειαστεί έως 72 ώρες.

Η νέα εξέταση χρησιμοποιεί συσκευή για να εντοπίσει αν μια από τις πρωτεΐνες βιοδείκτες σηψαιμίας, η ιντερλευκίνη 6 είναι παρούσα στο αίμα.

Ο Dr Damion Corrigan, που συνέβαλε στην ανάπτυξη του τεστ, δήλωσε ότι η IL-6 είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες σηψαιμίας.

Οραματίζεται, η εξέταση να χρησιμοποιείται από γιατρούς ή νοσηλεύτριες  που θα μπορούν να παρακολουθούν μόνοι τους βιοδείκτες για σηψαιμία.

Δήλωσε ότι η εξέταση, αν τελικά εγκριθεί, θα μπορούσε να δουλεύει καλά σε εγχείρηση και στα Επείγοντα,  για να αποκλείει γρήγορα τη σηψαιμία ή μη.

Ο Dr Corrigan, πρόσθεσε ότι η σηψαιμία δεν σκοτώνει μόνο ανθρώπους, αλλά μπορεί και να τους αφήσει με προβλήματα που θα αλλάξουν τη ζωή τους, όπως απώλεια άκρου, νεφρική ανεπάρκεια και διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Η ιδέα είναι ότι η συσκευή θα εμφυτεύεται και θα χρησιμοποιείται σε ασθενείς στη ΜΕΘ.

Πηγές:
Biosensors and Bioelectronics journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο