Νέα έρευνα, σε μικρό δείγμα, υποδεικνύει ότι το ζεστό κακάο μπορεί ενδεχομένως να φέρει ανακούφιση στην κούραση ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση.

Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν συνδεθεί με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εξήγησε η Shelly Coe, του Oxford Brookes University στη Βρετανία.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η χρήση διατροφικών παρεμβάσεων είναι εφικτή και μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στη στήριξη του ελέγχου  της κούρασης.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 40 ενήλικες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με την πιο συνήθη μορφή της πάθησης.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πιούν ένα φλιτζάνι είτε σκόνης κακάο πλούσιας σε φλαβονοειδή αναμεμειγμένης με ζεστό γάλα ρυζιού ή εκδοχής με χαμηλά φλαβονοειδή, καθημερινά για 6 εβδομάδες.

Φάνηκαν μικρές βελτιώσεις στην κούραση σε 11 από τους ασθενείς που έπιναν κακάο με πολλά φλαβονοειδή και σε 8 που έπιναν την εκδοχή με χαμηλά φλαβονοειδή.

Άνθρωποι που έπιναν κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή μπορούσαν επίσης να καλύψουν περισσότερη απόσταση σε τεστ βάδισης 6 λεπτών σε σύγκριση με όσους έπιναν την εκδοχή με χαμηλά φλαβονοειδή.

Γενικά, άνθρωποι που ήπιαν το κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή επίσης είχαν μείωση της κούρασης κατά 45% και βελτίωση κατά 80% στην ταχύτητα βάδισης.

Συμπτώματα πόνου επίσης βελτιώθηκαν περισσότερο σε ασθενείς στην ομάδα με τα πολλά φλαβονοειδή.

Νευρολόγοι συμφώνησαν ότι η έρευνα είναι υποσχόμενη αλλά όχι καταληκτική.

Η Dr. Harshal Kirane, δήλωσε ότι τα φλαβονοειδή δρουν σε νευρικά κύτταρα μπλοκάροντας τη δράση της αδενοσίνης-ουσίας στον εγκέφαλο. Ουσίες που μπλοκάρουν τη δράση της, όπως φλαβονοειδή και καφεΐνη, προάγουν την εγρήγορση και καταπολεμούν την κούραση.

Η έρευνα ήταν μικρή και χρειάζονται νέες μελέτες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Πηγές:
Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management