Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα πολλά αναψυκτικά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης, αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν αιτιατή σχέση.

Η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών ή άλλων σακχαρούχων ροφημάτων κάθε ημέρα θα μπορούσε να επιδεινώνει τα συμπτώματα σε ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Elisa Meier-Gerdingh δήλωσε ότι δεν θα έβλαπτε ο περιορισμός των σακχαρούχων ροφημάτων.

Η Meier-Gerdingh, του St. Josef Hospital στο Bochum, δήλωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες που θα παρακολουθούν τους ανθρώπους μεγαλύτερο διάστημα.

Οι Γερμανοί ερευνητές παρακολούθησαν συμπτώματα 135 ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση. Όλοι έδωσαν στοιχεία για τη διατροφή τους και υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση της αναπηρίας, με κλίμακα από το 0 έως το 10.

Τριάντα από τους ασθενείς είχαν σοβαρή αναπηρία. Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της συνολικής διατροφής του ασθενούς και του επιπέδου αναπηρίας του.

Ωστόσο υπήρχε σχέση με συγκεκριμένο είδος- σακχαρούχα ροφήματα- όπως τα αναψυκτικά.

Ασθενείς που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα σακχαρούχων ροφημάτων ήταν 5 φορές πιο πιθανό να έχουν σοβαρή αναπηρία σε σχέση με ανθρώπους που σπάνια έπιναν σακχαρούχα ροφήματα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Από τους 34 ανθρώπους που έπιναν τη μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά τα αναψυκτικά, 12 είχαν σοβαρή αναπηρία σε σύγκριση με 4 από τους 34 με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Το μέσο σκορ αναπηρίας ήταν 4,1 στην ομάδα μεγάλης κατανάλωσης και 3.4 στην ομάδα χαμηλότερης.

Η Meier-Gerdingh σημείωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση με όσους έπιναν αναψυκτικά, χυμούς και σακχαρούχο καφέ και τσάι.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της American Academy of Neurology (AAN).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο