Για πιο υγιή καρδιά, πρέπει κάποιος να λαμβάνει τουλάχιστον το ένα πέμπτο των καθημερινών θερμίδων από το πρωινό του και να μη βλέπει πολλή τηλεόραση.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα 2 ερευνών που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο του American College of Cardiology (ACC).

Και οι 2 έρευνες βασίστηκαν σε στοιχεία για τις συνήθειες 2.000 μεσηλίκων και μεγαλύτερης ηλικίας Ελλήνων που υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις για την κατάσταση των αρτηριών τους.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Σωτήριο Tσαλαμανδρή, καρδιολόγο ΕΚΠΑ, ανακάλυψε ότι όσοι έτρωγαν πρωινό πλούσιο σε ενέργεια είχαν σημαντικά λιγότερη συσσώρευση πλακών και σκληρότητα στις αρτηρίες, σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν πρωινό με λιγότερη ενέργεια ή το παρέλειπαν.

Ο Δρ. Tσαλαμανδρής, δήλωσε ότι πρωινά πλούσια σε ενέργεια συνήθως περιλαμβάνουν γάλα, τυρί, δημητριακά, ψωμί και μέλι.

Η σκληρότητα των αρτηριών ήταν μη φυσιολογική στο 15% όσων παρέλειπαν πρωινό, στο 9,5% όσων έτρωγαν πρωινό χαμηλό σε ενέργεια και στο 8,7% όσων έτρωγαν πρωινό υψηλό σε ενέργεια.

Περισσότερη πλάκα φάνηκε στις αρτηρίες του λαιμού στο 28% των ανθρώπων που παρέλειπαν το πρωινό, στο 26% όσων έτρωγαν πρωινό χαμηλό σε ενέργεια και στο 18% όσων έτρωγαν πρωινό με υψηλή ενέργεια.

Όσον αφορά την παρακολούθηση τηλεόρασης, άνθρωποι που παρακολουθούσαν περισσότερες από 21 ώρες την εβδομάδα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν σοβαρή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες τους σε σύγκριση με όσους παρακολουθούσαν 7 ή λιγότερες ώρες την εβδομάδα.

Άνθρωποι που έφταναν τις 21 ώρες την εβδομάδα είχαν επίσης 68% περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση και 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη σε σχέση με όσους έβλεπαν 7 ή λιγότερες την εβδομάδα.

Οι έρευνες δεν απέδειξαν αιτιατή σχέση. Παρόλα αυτά, ο κ. Τσαλαμανδρής δήλωσε ότι τα αποτελέσματα τονίζουν τη σημασία της αποφυγής παρατεταμένων περιόδων καθιστικής συμπεριφοράς.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η έρευνα επίσης δείχνει ότι πρωινό υψηλής ενέργειας θα πρέπει να αποτελεί μέρος υγιεινού τρόπου ζωής.

Σημείωσε ότι η κατανάλωση πρωινού που αποτελεί περισσότερο από το 20% της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων μπορεί ενδεχομένως να είναι ίσης ή ακόμα και μεγαλύτερης σημασίας από τις διατροφικές συνήθειες όπως αν ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή ή διατροφή με χαμηλά λιπαρά  ή άλλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας