Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο σε ετήσια βάση λόγω καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Αυτό σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους επιπλέον θανάτους το χρόνο από ό,τι το κάπνισμα.

Το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση όχι, δήλωσε ο ερευνητής του Johannes Gutenberg Smoking, Thomas Münzel,

Σε παγκόσμια βάση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε  120 περισσότερους θανάτους το χρόνο ανα 100.000 ανθρώπους.

Στην Ευρώπη, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε σχεδόν 800.000 θανάτους, με αναλογία 133 ανα 100,000. Μεταξύ 40%  έως 80% αυτών των θανάτων προήλθαν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. (διπλάσιοι θάνατοι σε σχέση με αυτούς από αναπνευστικές νόσους).

Η Πολωνία είχε σχεδόν 3 χρόνια μείωση στο προσδόκιμο επιβίωσης λόγω της ρύπανσης, ενώ η Γερμανία είχε μείωση κατά 2,4 χρόνια και η Ιταλία σχεδόν κατά 2 χρόνια.

Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι η ρύπανση είναι ακόμα απειλή σε ανθρώπους που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα.

Η σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και καρδιαγγειακής νόσου καθώς και αναπνευστικών παθήσεων είναι γνωστή.

Προκαλεί βλάβη στα αγγεία μέσω αυξημένου οξειδωτικού στρες, που στη συνέχεια οδηγεί σε αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση, σε διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας