Έντονος περίπατος για λιγότερα από 10 λεπτά την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της αναπηρίας σε ανθρώπους με πόνο από αρθρίτιδα στα γόνατα, το ισχίο, τον αστράγαλο ή την πατούσα, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dorothy Dunlop, του Northwestern University's Feinberg School of Medicine στο Σικάγο, δήλωσε ότι μια ώρα έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 10 λεπτά την ημέρα, σε ανθρώπους που θέλουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία  τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 4 ετών από 1.500 ηλικιωμένους που πονούσαν ή είχαν δυσκαμψία στις χαμηλότερες αρθρώσεις, από οστεοαρθρίτιδα, αλλά αρχικά δεν είχαν αναπηρία.

Παρακολουθήθηκαν τα επίπεδα άσκησης των συμμετεχόντων με συσκευή που έφεραν πάνω τους.

Μια ώρα μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο αναπηρίας, έδειξε η έρευνα.

Η δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο να βαδίζει κάποιος πολύ αργά ώστε να διασχίζει με ασφάλεια τον δρόμο κατά 85% και τον κίνδυνο να μη μπορεί να κάνει τις καθημερινές ασχολίες κατά σχεδόν 45%.

Στο τέλος των 4 ετών, ποσοστό 24% των συμμετεχόντων που δεν ασκούνταν έντονα σε εβδομαδιαία βάση περπατούσαν πολύ αργά για να περάσουν με ασφάλεια το δρόμο και 23% είχαν δυσκολία να κάνουν τις πρωινές δραστηριότητες, έδειξε η έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Πηγές:
American Journal of Preventive Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα