Σε μερικούς ανθρώπους, το στρες αντιμετώπισης ιδιαίτερα δύσκολου γεγονότος η τραύματος μπορεί ενδεχομένως επίσης να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά, έδειξε νέα μεγάλη έρευνα.

Η έρευνα, με βάση 1,6 εκατομμύρια Σουηδούς, ανακάλυψε ότι όσοι διαγνώστηκαν με διαταραχή που συνδέεται με το στρες είχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα τον επόμενο χρόνο.

Οι διαταραχές κυμαίνονταν από διαταραχή προσαρμογής (ως αντίδραση σε δύσκολες στιγμές όπως διαζύγιο, θάνατο αγαπημένου η οικονομικά προβλήματα) έως διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι αυτές οι διαταραχές στρες προκάλεσαν στην πραγματικότητα καρδιακές επιπλοκές.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι συνέβαλαν, σύμφωνα με τον Simon Bacon.

Προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε σχέσεις μεταξύ καταστάσεων ψυχικής υγείας και φτωχότερης καρδιαγγειακής υγείας. Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είναι άμεσες και έμμεσες αιτίες.

Διαταραχές στρες μπορεί ενδεχομένως να έχουν επίδραση στο νευρικό σύστημα που αλλάζουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και την πήξη του αίματος. Επίσης, άνθρωποι με καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορούν να έχουν δυσκολία να διατηρήσουν υγιεινό τρόπο ζωής ή να φροντίσουν προβλήματα σωματικής υγείας.

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν διαταραχές στρες αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων, ο απόλυτος κίνδυνος θα ήταν μικρός.

Ενθάρρυνε ανθρώπους να αναζητήσουν  βοήθεια αν έχουν πρόβλημα στην αντιμετώπιση τραύματος η δύσκολου γεγονότος.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα εμποδίσει την καρδιαγγειακή νόσο, αλλά πρόκειται για σημαντικές διαταραχές και θα πρέπει κάποιος να θέλει να τις αντιμετωπίσει.

Τα νέα ευρήματα βασίστηκαν σε ιατρικά αρχεία 137.000 Σουηδών που διαγνώστηκαν με παθήσεις ψυχικής υγείας, κυρίως διαταραχή μετατραυματικού στρες, οξεία διαταραχή στρες και διαταραχή προσαρμογής.

Η ομάδα με διαταραχή στρες συγκρίθηκε με πάνω από 171.000 από τα αδέρφια τους και 1.3 εκατομμύρια ανθρώπους από το γενικό πληθυσμό.

Γενικά, ανακάλυψε η έρευνα, άνθρωποι με διαταραχές στρες είχαν καρδιαγγειακό γεγονός με ρυθμό 8 ανα 1.000 το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση.

Ενώ είναι αρκετά χαμηλό νούμερο, ήταν σχεδόν διπλάσιο από αυτό των αδερφών και υψηλότερο από την τάση στον πληθυσμό.

Ο ερευνητής Huan Song, του University of Iceland και του Karolinska Institute έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες.

Όσοι είχαν διαταραχές στρες αντιμετώπιζαν ακόμα κίνδυνο, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση.

Σε σύγκριση με τα αδέρφια τους, οι πιθανότητες καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου εκείνο το έτος ήταν 64% υψηλότερες, έδειξε η έρευνα.

Οι μεγαλύτερες διαφορές φάνηκαν με την καρδιακή ανεπάρκεια. Άνθρωποι με διαταραχές στρες είχαν επταπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τα αδέρφια τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Ο Dr. Salim Virani, του Baylor College of Medicine και DeBakey VA Medical Center, στο Χιούστον δήλωσε ότι είναι πιθανόν ορισμένα από αυτά τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας να αντικατοπτρίζουν το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.

Αυτό το φαινόμενα συμβαίνει όταν έντονο στρες προκαλεί ξαφνική αδυναμία του καρδιακού μυός προκαλώντας συμπτώματα, όπως δύσπνοια και πόνο στο θώρακα.

Γενικά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι βρίσκεται πίσω από τα ευρήματα, δήλωσε ο Virani. Σημείωσε, ότι ασθενείς ήταν νέοι, συνήθως στη δεκαετία των 30 όταν διαγνώστηκαν με διαταραχή στρες.

Σε νέους, η χρήση ουσιών μπορεί ενδεχομένως να βρίσκεται πίσω από ξαφνικά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η νέα έρευνα δεν έλαβε υπόψη τη χρήση ουσιών και δεν είναι σαφές αν αυτό έπαιξε ρόλο.

Ο Virani συμφωνεί ότι διαταραχές στρες θα μπορούσαν να έχουν άμεση και έμμεση επίδραση στην καρδιά-και οι γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να το γνωρίζουν.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο