Ερευνητές ανακάλυψαν ότι φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, το canagliflozin, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και νεφρικής νόσου.

Τα ευρήματα προέρχονται από κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 4.400 ανθρώπους από 34 χώρες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για να υπογραμμίσει πιο αποτελεσματικό  τρόπο προστασίας των διαβητικών από σοβαρές επιπλοκές.

Εκτός από το ότι μειώνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και νεφρικής νόσου. το canagliflozin φάνηκε επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων.

Το Canagliflozin ήδη συνταγογραφείται για τη συμβολή του στην πρόληψη των καρδιακών συμβάντων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ενώ επίσης συνιστάται για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου σε τέτοιους ασθενείς.

Ο FDA ενέκρινε το canagliflozin για τη μείωση του σακχάρου κει του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα ευρήματα από κλινική έρευνα που αφορά το φάρμακο και την προφυλακτική του δράση έναντι νεφρικής ανεπάρκειας/νόσου δίνουν νέα στοιχεία για πιθανά οφέλη από το φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν canagliflozin φάνηκε να έχουν σχεδόν 30% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρική νόσο ή να πεθάνουν από νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακή νόσο.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν στη διαβητική νεφροπάθεια, οι συμμετέχοντες που έλαβαν το φάρμακο είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια ή να πεθάνουν από αυτήν, ενώ ο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από καρδιακή νόσο μειώθηκε κατά 31%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα