Μπορεί η διακοπή του τσιγάρου να βοηθηθεί από κάτι τόσο απλό όσο μια ευχάριστη μυρωδιά;

Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι είναι πιθανό.

Ο Michael Sayette, του University of Pittsburgh, δήλωσε ότι ακόμα και με την αντικατάσταση νικοτίνης, η υποτροπή είναι συνήθης. Νέες παρεμβάσεις χρειάζονται επειγόντως για να βοηθηθούν τα εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν αλλά δεν μπορούν να διακόψουν.

Η έρευνα έγινε σε 232 καπνιστές, 18 έως 55 ετών, που δεν προσπαθούσαν να διακόψουν και δεν χρησιμοποιούσαν υποκατάστατο νικοτίνης. Σε σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιθυμία για τσιγάρο μειωνόταν όταν οι καπνιστές μύριζαν ευχάριστα αρώματα, όπως σοκολάτα, μήλο, λεμόνι ή βανίλια.

Ο Sayette δήλωσε ότι η χρήση ευχάριστων οσμών για τη διαταραχή της συνήθειας του καπνίσματος θα μπορούσε να προσφέρει ξεχωριστή και καινοτόμο μέθοδο για τη μείωση της επιθυμίας και πως τα αποτελέσματα της νέας έρευνας είναι υποσχόμενα.

Οι ευχάριστες οσμές μπορεί ενδεχομένως να δρουν αποσπώντας τους καπνιστές από σκέψεις για τη νικοτίνη, με αναμνήσεις που συνδέονται με τη μυρωδιά.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία, σημείωσε ο Sayette. Σημείωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η χρήση ευχάριστων μυρωδιών δείχνει υποσχόμενη για τον έλεγχο της επιθυμίας για νικοτίνη σε ανθρώπους που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, μόνη ή σε συνδυασμό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Abnormal Psychology.

 

Πηγές:
Journal of Abnormal Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA