Την Δευτέρα 15 Απριλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.)  διοργάνωσε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ω.Κ.Κ.), διπλή εκδήλωση για την προώθηση της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης “Eudonorgan”. Η εκδήλωση αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΜ και είχε την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Ω.Κ.Κ.

Η πρώτη εκδήλωση, σε μορφή σεμιναρίου, έλαβε χώρα στην αίθουσα «Δ. Παπαδημητρίου» του Ω.Κ.Κ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι 8 χωρών (Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Βουλγαρία, Κόσοβο, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκία) καθώς και εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), που κατέθεσαν την εμπειρία τους και το όραμά τους για την ανάπτυξη λειτουργικών και αποδοτικών συστημάτων Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων και Ιστών. Το κοινό αποτελούνταν από σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης και πολιτικής στον χώρο των Μεταμοσχεύσεων, όπως δημοσιογράφους, συλλόγους ασθενών, συλλόγους εθελοντών, ευρύτερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εκπροσώπους υπηρεσιών και φορέων. Κοινός τόπος της πλειονότητας των εισηγήσεων, η ανάγκη ανάπτυξης του συστήματος μεταμοσχεύσεων, με τη δημιουργία και την έμπρακτη υποστήριξη δομών και υποδομών (Μ.Ε.Θ., Ε.Ο.Μ., Μονάδες Μεταμοσχεύσεων, Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο - Ω.Ε.ΜΕ.Κ.) που θα μετουσιώνουν την προσφορά των πολιτών σε δώρο ζωής για τους πάσχοντες. Παράλληλα εξ ίσου σημαντική η ανάπτυξη της εμπιστοσύνης των πολιτών και όλων των εμπλεκόμενων στη μεταμόσχευση, επιστημόνων και μη, καθώς η εμπιστοσύνη αναδεικνύεται ως ο θεμέλιος λίθος για τη Δωρεά Οργάνων προς μεταμόσχευση.

Η δεύτερη εκδήλωση «Πρεσβευτές και Γέφυρες Ζωής», ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό, πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Ω.Κ.Κ. και την παρουσίασε η δημοσιογράφος υγείας του ΑΝΤ 1 κα Φωτεινή Γεωργίου. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν άνθρωποι, λήπτες και δότες οργάνων, αλλά και επιστήμονες που μέσα από την προσωπική τους εμπειρία αναδεικνύουν το μεγαλείο της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.

Ο κ. Φαίδων Καρυδάκης, ως εκπρόσωπος οικογένειας δότη οργάνων και κατασκευαστής της γέφυρας «Γέφυρα παιδιών – Γέφυρα Ονείρων» (Λεωφ, Κηφισίας, ύψος Κολλεγίου) θα αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάς για μια οικογένεια και τα ένστικτα κοινωνικής προσφοράς που ενεργοποιεί. Οι κ.κ. Αναστάσιος και Κωνσταντίνος Μαρκουΐζος (Ιαβέρης) μίλησαν για το διαφορετικό «ράλλυ» ζωής που κλήθηκαν να υποβληθούν καθώς έπρεπε να αγωνιστούν απέναντι στη νεφρική ανεπάρκεια, που τους οδήγησε στη μεταμόσχευση. Ο κ. Απόστολος Χαριτωνίδης, ως εκπρόσωπος της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, αναφέρθηκε στην εμπειρία και τις διακρίσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων (World Transplant Games), καθώς και στη σημασία του αθλητισμού στη ζωή πριν και μετά τη μεταμόσχευση. Ο Κύπριος δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Σταύρος Κυπριανού, με τη διττή ιδιότητα του μεταμοσχευμένου και του «διαμορφωτή γνώμης», παρουσίασε το συγκινητικό γράμμα στην οικογένεια του δότη που του χάρισε το δικαίωμα στη ζωή μετά την πρόσφατη μεταμόσχευσή του. Η κα Αγγελική Γκουζιούτα, καρδιολόγος της ομάδας Μεταμοσχεύσεων του Ω.Κ.Κ., περιέγραψε μια αγωνιώδη αερογέφυρα ζωής μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, για έναν μικρό ασθενή τα Χριστούγεννα του 2016. Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, εντατικολόγος Παίδων από το Π.Γ.Ν. Πατρών,  παρουσίασε την πολυσύνθετη προσπάθεια μεταμόσχευσης καρδιάς στον μικρό Αλέξανδρο, από την εισαγωγή του στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου, μέχρι και την έξοδό του από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Πάντοβα. Έχοντας στην αγκαλιά του τον ίδιο τον Αλέξανδρο, αναφέρθηκε στον τρόπο που πολλές διαφορετικές ομάδες (Νοσοκομείων, Ε.Κ.Α.Β., Αεροπορίας), εντός και εκτός Ελλάδας, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού και του Ιταλικού ΕΟΜ, συνεργάστηκαν αποτελεσματικά με τον Αλέξανδρο να επιστρέφει νικητής στην Ελλάδα

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. κ. Ανδρέας Καραμπίνης, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, τόσο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όσο και στην εξυπηρέτηση ασθενών καθώς και της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται η δράση «Eudonorgan». «Το μήνυμα του Eudonorgan πανευρωπαϊκά είναι ότι ο κόσμος έχει πλέον αγκαλιάσει τη Δωρεά Οργάνων. Είναι καιρός και τα συστήματα υγείας και οι άνθρωποι που συμμετέχουν με κάθε τρόπο σε αυτά, γιατροί, ασθενείς, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, όλοι, να αγκαλιάσουν τη Δωρεά και να την αναδείξουν ως σύμβολο μιας υπέρβασης που δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά που εντάσσεται στην καθημερινή τους πρακτική».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Ω.Κ.Κ., Καθ. κ. Δημήτριος Νιάκας, αναφερόμενος στην 25ετή προσφορά του Ω.Κ.Κ. στον καρδιολογικό τομέα και στην πολυετή και επιτυχή λειτουργία του μοναδικού προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς στη χώρα μας αλλά και στην επικείμενη δημιουργία του Ω.Ε.ΜΕ.Κ. «Το ‘Ίδρυμα Ωνάση σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο προκαλεί την μεγάλη αλλαγή  στον τομέα των μεταμοσχεύσεων με την δημιουργία του Ω.Ε.ΜΕ.Κ., του οποίου ο θεμέλιος λίθος  θα μπει τον επόμενο μήνα».

Η Εκτελεστική Διευθύντρια και διευθύντρια του τομέα Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Ωνάση, κα Έφη Τσιότσιου κατά τον χαιρετισμό της, αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στη νέα πνοή που θα δώσει το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο δήλωσε: «Η Μεταμόσχευση είναι μια λέξη που για εμάς αντιστοιχεί σε ένα όραμα. Μέριμνα του Ιδρύματος Ωνάση είναι το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο να λειτουργήσει σαν καταλύτης που θα δώσει νέα πνοή στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, θα κινητοποιήσει τους συμπολίτες μας ενισχύοντας την κουλτούρα της δωρεάς οργάνων και -στο μέτρο που του αναλογεί- θα συνδράμει τις υπάρχουσες μεταμοσχευτικές μονάδες στον καθημερινό τους αγώνα. Παράλληλα, δημιουργούμε και το Ωνάσειο Παίδων, την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά. Είναι ένα συνολικό στοίχημα που θα δώσουμε όλοι μαζί».

Σε χαιρετισμό που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η μεταμόσχευση οργάνων είναι μια εθνική υπόθεση που απαιτεί κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και τη συστράτευση όλων μας, της  Πολιτείας, της  Εκκλησίας, των Πανεπιστημίων του επιστημονικού κόσμου και των κοινωνικών φορέων. Νομίζω ότι οφείλει και η Πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτήν την υπόθεση για να γίνει όντως πολιτική προτεραιότητα και η γενική γραμμή που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια στην Υγεία και αφορά στην καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών, μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, να συμπεριλάβει και το θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τιμητική βράβευση του τέως Προέδρου του Ιταλικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Dr. Alessandro Nanni Costa, πρωτεργάτη και υποστηρικτή της 15ετούς συνεργασίας των ΕΟΜ των δύο χωρών, που είχε ως αποτέλεσμα την σωτηρία 252 Ελλήνων και Ιταλών ασθενών. Το βραβείο του απέδωσε σε κλίμα συγκίνησης,  ο 8χρονος Αλέξανδρος Ιωάννου, που το 2015 επέστρεψε από την Ιταλία στην Ελλάδα με μια νέα και δυνατή καρδιά.

Η εκδήλωση έκλεισε με συμβολική ενέργεια προς τιμήν των δοτών οργάνων στο προαύλιο του Ω.Κ.Κ., εκεί όπου θα ανεγερθεί και το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, με το έναυσμα του μικρού Αλέξανδρου, απελευθέρωσαν ταυτόχρονα 200 βιοδιασπώμενα μπαλόνια που έφεραν κάρτες δωρητών οργάνων με τα μικρά ονόματα των πρόσφατων 200 δοτών, προκειμένου το μήνυμα της αξίας της Δωρεάς να μεταφερθεί όσο πιο μακριά γίνεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]