Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που καταναλώνουν 76g κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος την ημέρα έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο σε σχέση με όσους καταναλώνουν κατά μέσον όρο 21g την ημέρα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή σχεδόν μισού εκατομμυρίου αντρών και γυναικών 40 έως 69 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα, εμφάνισαν καρκίνο εντέρου 2.609 άνθρωποι.

Ενώ περίπου ένας στους 15 άντρες και μια στις 18 γυναίκες αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο του εντέρου στη ζωή τους, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυτός αυξάνεται κατά 20% με κάθε επιπλέον 25g κατεργασμένου κρέατος- περίπου  μια λωρίδα μπέικον.

Ο κίνδυνος αυξήθηκε με το κόκκινο κρέας, επίσης κατά 19% ανα 50g — περίπου μια φέτα roast beef.

Ο ερευνητής Tim Key, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ισχυρά ότι άνθρωποι που καταναλώνουν κόκκινο και κατεργασμένο κρέας περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο εντέρου.

Η Julie Sharp του Cancer Research UK, δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να διακοπεί εντελώς η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος.  Μπορεί να πρέπει να σκεφτεί κάποιος σχετικά με απλούς τρόπους μείωσης της ποσότητας και της συχνότητας.
 

Πηγές:
International Journal of Epidemiology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού