Οι γνώμες των ειδικών για την κατανάλωση αυγών και άλλων τροφών που έχουν συνδεθεί με υψηλή χοληστερόλη διίστανται.

Επίσης υπάρχει και το γεγονός ότι η χοληστερόλη συνήθως συνυπάρχει στα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες. Δεν είναι επίσης σαφές αν διαφορετικές πηγές χοληστερόλης, όπως αυγά, κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρι συμβάλλουν διαφορετικά σε επίπεδα χοληστερόλης.

Τώρα, ο Victor W. Zhong δημοσίευσε έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση αυγών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μελετήθηκαν 29. 615 ενήλικες από 6 ομάδες ασθενών, για 17,5 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια ήταν αυξημένος σε όσους τακτικά κατανάλωναν διατροφική χοληστερόλη ή αυγά. Για κάθε επιπλέον 300mg διατροφικής χοληστερόλης που καταναλωνόνονταν ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξανόταν κατά 17% ενώ οι κίνδυνους θνησιμότητας κατά 18%.

Όσον αφορά την κατανάλωση αυγών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι για κάθε επιπλέον μισό αυγό την ημέρα ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξανόταν κατά 6% και της θνησιμότητας κατά 8%.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν μη καταληκτικά αποτελέσματα λόγω έλλειψης στοιχείων ή παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τις μεταβλητές που μελετώνται.

Επίσης, τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη μπορούν επίσης να είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες όπως κορεσμένα λιπαρά. Αυτοί  οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε μη καταληκτικά αποτελέσματα τις προηγούμενες έρευνες.

Ωστόσο, η νέα έρευνα αντιμετώπισε αυτούς τους παράγοντες λαμβάνοντας υπόψη το κάπνισμα, τη διατροφή, τη χρήση φαρμάκων, το ΔΜΣ, το αλκοόλ και άλλους παράγοντες. Επίσης η διάρκεια μελέτης -17,56 -χρόνια είναι μακρύτερη από αυτές άλλων ερευνών.

Η σχέση μεταξύ κατανάλωση χοληστερόλης και κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους δεν ήταν πια εμφανής όταν ελήφθησαν υπόψη η χρήση αυγών και κατεργασμένου κρέατος, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σχέση.

Ωστόσο, η έρευνα βασίστηκε σε μια μέτρηση αυγών και χοληστερόλης και τα στοιχεία διατροφής αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Αυτά τα θέματα ενδεχομένως μπορεί να έχουν εισαγάγει λάθη στη συλλογή και ανάλυση.

Γενικά, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση διατροφικής χοληστερόλης και αυγών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας. Αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν αναπτύσσονται διατροφικές οδηγίες.