Η παράλειψη του πρωινού καθώς και το να τρώει  αργά το δείπνο κάποιος που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, μπορεί να τον θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology και ανακάλυψε ότι άνθρωποι με αυτές τις διατροφικές συνήθειες έχουν χειρότερο αποτέλεσμα αν υποστούν καρδιακή προσβολή-έχουν 4-5 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου, να υποστούν και άλλη καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη εντός ενός μηνός μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Η έρευνα περιέλαβε 113 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 60 έτη οι οποίοι είχαν συγκεκριμένο σοβαρό είδος καρδιακής προσβολής (STEMI). Αντρες  ήταν το 73% των συμμετεχόντων.

Ένας στους 10 ασθενείς με STEMI πεθαίνει εντός έτους και η διατροφή είναι σχετικά οικονομικός και εύκολος τρόπος βελτίωσης της πρόγνωσης, δήλωσε ο ερευνητής Marcos Minicucci, του São Paolo State University, στη Βραζιλία.

Όταν κάθε συμμετέχων εισήχθη στο νοσοκομείο για καρδιακή προσβολή ρωτήθηκε σχετικά με τις διατροφικέ συνήθειες και αν παρέλειπε το πρωινό και/ή έτρωγε αργά το δείπνο.

Άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό και τρώνε το δείπνο αργά είναι πιο πιθανό να έχουν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως κάπνισμα και χαμηλά επίπεδα άσκησης, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία.

Ο Dr. Minicucci δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι οι 2 διατροφικές συμπεριφορές συνδέονται ανεξάρτητα με φτωχότερα αποτελέσματα μετά από  μια καρδιακή προσβολή, αλλά άσχημες συνήθεις επιδεινώνουν την κατάσταση.

Άνθρωποι που εργάζονται αργά μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ ευάλωτοι στο να τρώνε αργά το δείπνο και να μην πεινούν το πρωί.

Αντί να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε αργά το δείπνο θα πρέπει να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, δήλωσε ο Dr. Minicucci ο οποίος συνιστά να μεσολαβούν minimum 2 ώρες μεταξύ δείπνου και της ώρας που πάει κάποιος για ύπνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]