Γυναίκες που χρησιμοποίησαν αντιβιοτικά περισσότερο από 2 μήνες είχαν κατά ένα τρίτο αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του Tulane University, προειδοποιούν ότι η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών  μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακή νόσου εξουδετερώνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Ο κίνδυνος ήταν πιο εμφανής σε γυναίκες άνω των 60, με ποσοστά αρτηριακής και καρδιακής νόσου αυξημένα κατά 32% σε σχέση με γυναίκες που δεν έλαβαν αντιβιοτικά τα 8 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Ο καθηγητής Lu Qi, δήλωσε ότι η χρήση αντιβιοτικών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της ισορροπίας των μικροοργανισμών στο έντερο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε το European Heart Journal, περιέλαβε 36.500 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν σχεδόν 8 χρόνια.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, 1.056 γυναίκες εμφάνισαν καρδιαγγειακή νόσο αλλά ο απόλυτος κίνδυνος παρέμενε χαμηλός.

Σε γυναίκες 60 ετών και άνω υπήρχαν 6 καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά ανα 1.000 γυναίκες σε σύγκριση με 3 ανα 1.000 σε γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν λάμβαναν αντιβιοτικά.

Γυναίκες μέσης ηλικίας είχαν μικρότερο αλλά ακόμα εμφανώς αυξημένο κίνδυνο 28% αλλά δεν υπήρχε επίπτωση σε γυναίκες 39 ετών ή νεότερες.

Η Dr Yoriko Heianza, δήλωσε ότι καθώς αυτές μεγάλωσαν ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν περισσότερα αντιβιοτικά και ορισμένες φορές για μακρύτερες περιόδους, που υποδεικνύει ότι σωρευτική επίδραση μπορεί να είναι αιτία για ισχυρότερη σχέση στη μεγαλύτερη ηλικία μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών και καρδιαγγειακής νόσου.

Τα αντιβιοτικά αλλάζουν την ισορροπία του οικοσυστήματος στο έντερο καταστρέφοντας ωφέλιμα βακτήρια και αυξάνοντας την εμφάνιση ιών, μικροβίων και μυκήτων.

Οι γυναίκες στην έρευνα συνήθως λάμβαναν αντιβιοτικά για πνευμονικές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού και οδοντικά προβλήματα.

 

Πηγές:
European Heart Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα