Η μεγάλη κατανάλωση ορισμένων τροφών και η περιορισμένη άλλων μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνων που μπορούν να προληφθούν, αναφέρει νέα έρευνα.

Νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο JNCI Cancer Spectrum, αναφέρουν ότι περισσότεροι από 80.000 επιθετικοί καρκίνοι που διαγνώστηκαν το 2015 μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με αίτια που σχετίζονται με τη διατροφή. Αυτό αποτελεί το  5.2% όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ.

Αυτά τα ποσοστά συγκρίνονται με 4 % έως 6% των καρκίνων που συνδέονται με το αλκοόλ, 7%-8% που συνδέονται με τα παραπάνω κιλά ή την παχυσαρκία και 2%-3% που συνδέονται με την καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο που υπόκειται σε παρέμβαση.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από το Third Expert Report  του World Cancer Research Fund International και του American Institute for Cancer Research.

Οι καρκίνοι παχέος εντέρου αποτελούσαν το 38.3% όλων των καρκίνων που συνδέονται με τη διατροφή, ενώ καρκίνοι του στόματος, του λάρυγγα και του φάρυγγα αποτελούσαν το  25.9 % όλων των περιστατικών.

Περίπου 16% των καρκίνων που συνδέονταν με τη διατροφή σχετίζονταν με οδούς που ελέγχουν την παχυσαρκία.

Η μη κατανάλωση αρκετών δημητριακών ολικής αλέσεως συνδεόταν με το μεγαλύτερο αριθμό και αναλογία περιστατικών καρκίνου.

Μετά τη χαμηλή πρόσληψη δημητριακών, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επόμενες μεγάλες σχέσεις με τη σειρά ήταν η μη λήψη αρκετών γαλακτοκομικών, η πολύ μεγάλη κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, τα πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά, το πολύ κόκκινο κρέας και μεγάλη ποσότητα σακχαρούχων ροφημάτων-επίσης συνέβαλαν στους αριθμούς περιστατικών καρκίνου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σακχαρούχα ροφήματα και παχυσαρκία συνδέονται με 13 μορφές καρκίνου. Επίσης, άντρες Αμερικανοί μεταξύ 45 και 64 ετών, έγχρωμοι, είχαν τα υψηλότερα επίπεδα καρκίνων που συνδέονται με τη διατροφή.

 

Πηγές:
JNCI Cancer Spectrum,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών