Λιγότεροι από 1 στους 10 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ακολουθούν συστάσεις για τον τρόπο ζωής και νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μοναξιά είναι σημαντική αιτία.

Πολωνοί ερευνητές εξέτασαν τη συμμόρφωση 475 τέτοιων ασθενών σε συνταγή περιορισμού της πρόσληψης νατρίου και υγρών, άσκησης και καθημερινού ζυγίσματος.

Μόνο 7 από τους ασθενείς ακολουθούσαν τις 4 συστάσεις του τρόπου ζωής.

Σχεδόν 48% δεν ασκούνταν και 19% σπάνια ασκούνταν.

Περίπου 25% ποτέ και 17% σπάνια συμμορφώνονταν σε περιορισμούς λήψης υγρών, ενώ 13% ποτέ και 22% σπάνια περιόριζαν τη λήψη αλατιού. Περίπου 54% των ασθενών ζυγιζόταν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και 17% μια φορά εβδομαδιαίως.

Η Beata Jankowska-Polaska, του  Wroclaw Medical University, δήλωσε ότι η μοναξιά είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας του αν οι ασθενείς υιοθετούν ή όχι τις συμβουλές.

Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες συμμορφώνονταν λιγότερο από τους άντρες και ασθενείς άνω των 65 ετών είχαν φτωχότερα σκορ σε σχέση με νεότερους ασθενείς.

Η μοναξιά, υψηλότερος αριθμός άλλων προβλημάτων υγείας και καρδιακή ανεπάρκεια που προκαλούσε περισσότερους σωματικούς περιορισμούς, ήταν ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες μη τήρησης των συστάσεων.

Η ερευνήτρια δήλωσε, ότι γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να ενθαρρύνουν καλύτερη αυτοφροντίδα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο Heart Failure 2019.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή