Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η σημερινή, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τη βλάβη που προκαλεί ο καπνός στην υγεία του πνεύμονα: πάνω από το 40% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό προέρχονται από πνευμονικές παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι χρόνιες αναπνευστικές νόσοι και η φυματίωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός καλεί τις χώρες και τους εταίρους να αυξήσουν τη δράση τους για την προστασία των ανθρώπων από την έκθεση στον καπνό.

"Κάθε χρόνο, ο καπνός σκοτώνει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκατομμύρια περισσότεροι ζουν με καρκίνο του πνεύμονα, φυματίωση, άσθμα ή χρόνιες πνευμονοπάθειες που προκαλούνται από τον καπνό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Δρ Τedros Adhanom Ghebreyesus. 

Το 2017, ο καπνός σκότωσε 3,3 εκατομμύρια χρήστες, καθώς και άτομα που ήταν εκτεθειμένα σε αυτόν (παθητικό κάπνισμα). Συγκεκριμένα 

1,5 εκατ. άνθρωποι πέθαναν από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος
1,2 εκατ. θάνατοι  προκλήθηκαν από καρκίνο 
600.000 θάνατοι προέκυψαν από αναπνευστικές λοιμώξεις και φυματίωση
Περισσότερα από 60.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα. Όσα παιδιά καταφέρνουν να γλυτώσουν από το παθητικό κάπνισμα αναπτύσσουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αργότερα στη ζωή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει έκκληση στις χώρες να καταπολεμήσουν την επιδημία του καπνού μέσω της πλήρους εφαρμογής της σύμβασης πλαισίου που έχει χαράξει για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC) και της επιβολής αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης του καπνίσματος. Παροτρύνει επίσης τους γονείς και τις Κοινότητες να λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας των οικογενειών και των κοινοτήτων τους, ενημερώνοντας για τις βλάβες που προκαλεί ο καπνός.

Καρκίνος του πνεύμονα: Το κάπνισμα  είναι η κύρια αιτία για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς  είναι υπεύθυνο για τα δύο τρίτα των θανάτων που σημειώνονται παγκοσμίως Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα: μετά από 10 χρόνια διακοπής του καπνίσματος, ο κίνδυνος του  καρκίνου του πνεύμονα πέφτει περίπου στο μισό για τον καπνιστή.

Χρόνια αναπνευστική νόσος: Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Ο κίνδυνος ανάπτυξης της ΧΑΠ είναι ιδιαίτερα υψηλός μεταξύ των ατόμων που αρχίζουν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία και των ατόμων που εκτίθενται παθητικά στον καπνό, καθώς αυτός επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη του πνεύμονα. Ο καπνός επιδεινώνει επίσης το άσθμα, το οποίο περιορίζει τη δραστηριότητα και συμβάλλει στην αναπηρία. Η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης της ΧΑΠ και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

 Τα βρέφη που είναι εκτεθειμένα σε τοξίνες καπνού, μέσω του καπνίσματος της μητέρας ή αν η τελευταία βιώνει παθητικό κάπνισμα, εμφανίζουν συχνά μειωμένη πνευμονική ανάπτυξη και λειτουργία. Τα μικρά παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα κινδυνεύουν από την εμφάνιση και επιδείνωση του άσθματος, της πνευμονίας και της βρογχίτιδας και των συχνών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι καπνιστές πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν καπνίζουν ποτέ παρουσία ενός βρέφους ή ενός μικρού παιδιού.

Φυματίωση. Η φυματίωση βλάπτει τους πνεύμονες και μειώνει τη λειτουργία τους, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από το κάπνισμα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι δύο φορές πιο πιθανό να αρρωστήσουν την φυματίωση. 

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο καπνός είναι μια επικίνδυνη μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης: περιέχει περισσότερα από 7. 000 χημικά, 69 από τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Αν και ο καπνός μπορεί να είναι αόρατος και άοσμος, μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και πέντε ώρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο