Το νόημα της ζωής αποτελεί θέμα που έχει απασχολήσει τους φιλοσόφους και δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση. Ωστόσο, όλο και περισσότερο, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι η αίσθηση του νοήματος στη ζωή είναι κλειδί για την ευεξία.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Current Open, προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις σχετικά με ύπαρξη σχέσης μεταξύ υγείας και κινητήριας δύναμης, βρίσκοντας ότι η αίσθηση σκοπού συνδέεται με μακρύτερο προσδόκιμο ζωής. Ερευνητές του University of Michigan School of Public Health ανέλυσαν στοιχεία 7.000 ανθρώπων άνω των 50 ετών και κατέληξαν ότι ισχυρότερο νόημα ζωής συνδεόταν με μειωμένη θνησιμότητα. Πιστεύουν ότι η ζωή με νόημα μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία ανθρώπων που εγγράφηκαν στην American Health and Retirement Study (HRS). Η αρχική έρευνα μέτρησε την ευεξία ανθρώπων το 2006, τη σωματική υγεία και τα αίτια θανάτου τους έως το 2010. Η νέα ανάλυση ανακάλυψε ότι αυτοί των οποίων τα ερωτηματολόγια αντικατόπτριζαν έλλειψη σκοπού ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν έναντι όσων είχαν σκοπό ζωής που ενεργοποιούσε στόχους.

Άνθρωποι χωρίς σκοπό είχαν υπερδπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με όσους είχαν στόχους και σκοπό. Ο σκοπός ήταν πιο ενδεικτικός μακροζωίας από το φύλο, τη φυλή ή το επίπεδο εκπαίδευσης και πιο σημαντικός για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από το ποτό, το κάπνισμα ή την τακτική άσκηση.

Η έρευνα δείχνει ότι οποιοσδήποτε σκοπός ζωής είναι καλύτερος από κανέναν. Δεν φαίνεται να έχει σημασία τι είναι αυτό που παρακινεί κάποιον, είτε είναι το πάθος να φυτέψει μια γαρδένια, είτε να θέλει να δει τα παιδιά του να προκόβουν, είτε να αγαπά τη δουλειά του. Το σημαντικό είναι απλά να έχει κάτι που τον γεμίζει ενθουσιασμό για τη ζωή και τον παρακινεί.

Όσοι αισθάνονται ότι δεν έχουν κάποιο σκοπό, δεν θα πρέπει να απελπίζονται, καθώς μπορεί η κινητήριος δύναμη να καλλιεργηθεί. Υπάρχουν διάφορες παρεμβάσεις που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό τη βελτίωση της αίσθησης σκοπού στη ζωή.

Οι ερευνητές αναφέρονται σε προηγούμενες αναλύσεις που έχουν  βρει ότι ο εθελοντισμός, ο διαλογισμός και η θεραπεία ευεξίας καλλιεργούν μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και επηρεάζουν τη σωματική υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη