Η απότομη διακοπή του καφέ και του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μιμούνται σοβαρή νόσο, οδηγώντας σε μη αναγκαίες εξετάσεις στις ΜΕΘ, καταλήγει νέα επισκόπηση.

Η Dr. Maya Belitova, του Queen Giovanna University Hospital στη Σόφια, δήλωσε ότι η νικοτίνη και η καφεΐνη είναι ορισμένες από τις πιο κοινές και πολύ εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη εποχή αλλά συχνά παραμελούνται ως δυνητική πηγή σημαντικών συμπτωμάτων στέρησης όταν διακόπτονται απότομα στις ΜΕΘ.

Η Belitova σημείωσε ότι τα συμπτώματα στέρησης, όπως ναυτία, εμετός, πονοκέφαλος και ντελίριο, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι 2 εβδομάδες.

Πρόσθεσε, ότι αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά καταστάσεων όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και ενδοκρανιακή αιμορραγία-αυτό μπορεί ενδεχομένως να φέρει σύγχυση στην κλινική διάγνωση και να οδήγησε σε μη αναγκαίες εξετάσεις που μπορούν να βλάψουν τον ασθενή και να στοιχίσουν σε χρήματα και χρόνο.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 12 έρευνες που εξέτασαν συμπτώματα στέρησης και αγωγές σε 483 ενήλικες ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ.

Ανακάλυψαν ότι η στέρηση νικοτίνης αύξησε σημαντικά την διέγερση και τη σχετική μετακίνηση του ενδοτραχειακού σωλήνα και της ενδοφλέβιας. γραμμής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης συνέβαλε σε σοβαρή σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι στέρηση καφεΐνης στη ΜΕΘ οδήγησε σε υπνηλία, ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο και αυξημένα ποσοστά ντελίριου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της European Society of Anesthesiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα