Το ανθρώπινο σώμα και μυαλό είναι ικανά για μεγάλα πράγματα, αλλά ακόμα και οι καλύτεροι φτάνουν σε κάποιο όριο, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε δοκιμασίες αντοχής όπως το τρίαθλο Ironman ή το Tour de France όλοι έχουν το ίδιο μέγιστο επίπεδο αντοχής που μπορούν να διατηρήσουν στις μεγάλες αποστάσεις, έδειξε έρευνα.

Έρευνα κατέληξε ότι σε εξαντλητικές σωματικές δραστηριότητες που διαρκούν μέρες, εβδομάδες και μήνες, άνθρωποι μπορούν να κάψουν θερμίδες 2,5 φορές πάνω από το μεταβολικό ρυθμό χαλάρωσης. Ούτε οι υπερ- μαραθωνοδρόμοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν το όριο. Ο Herman Pontzer, του Duke University δήλωσε οτι αυτό καθορίζει το όριο του τι είναι εφικτό για τους ανθρώπους

Κανένας ποτέ δεν διατήρησε επίπεδα πάνω από αυτό το όριο, δήλωσε ο Pontzer. Ίσως κάποιος το κάνει μελλοντικά.

Πάνω από το όριο (2,5 φορές πάνω από το μεταβολικό ρυθμό σε χαλάρωση), ενός ανθρώπου, ο οργανισμός αρχίζει να τροφοδοτεί τον εαυτό του για να αποκτήσει τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το όριο μπορεί ενδεχομένως να έχει να κάνει με την ικανότητα του πεπτικού. Για αυτό, η μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού δεν βελτιώνει την αντοχή.

Υπάρχει όριο στο πόσες θερμίδες μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά το πεπτικό σε ημερήσια βάση.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις θερμίδες που καίγονταν καθημερινά από τους αθλητές που έτρεχαν 6 μαραθώνιους την εβδομάδα, για 5 μήνες, ως μέρος του 2015 Race Across the USA.

Εστίασαν επίσης σε άλλα χαρακτηριστικά αντοχής, όπως αγώνες 100 μιλίων και κύηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υπερ-μαραθωνοδρόμοι έκαιγαν 600 λιγότερες θερμίδες από το αναμενόμενο την ημέρα. Αυτό υποδεικνύει ότι το σώμα μπορεί να μειώσει το μεταβολισμό για να του επιτρέψει να προχωρά. Ανακάλυψαν επίσης ότι η μέγιστη διατηρήσιμη κατανάλωση ενέργειας σε αθλητές αντοχής ήταν μόνο ελαφρώς περισσότερη από το μεταβολικό ρυθμό των γυναικών στην εγκυμοσύνη.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα ίδια όρια που εμποδίζουν τους αθλητές του τριάθλου να καταρρίπτουν ρεκόρ ταχύτητας μπορεί ενδεχομένως να εμποδίζουν τα έμβρυα να γίνονται πολύ μεγάλα στη μήτρα.

Επίσης, όλα τα γεγονότα αντοχής αποκάλυψαν τις ίδιες τάσεις, είτε σε πολύ κρύες θερμοκρασίες είτε σε ζεστές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

 

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα