H παχυσαρκία είναι πλέον επιδημία, τονίζουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι είναι  επιτακτική η ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της μέσω θεραπειών.  Όπως αποτυπώνεται και στη φωτογραφία, ο αριθμός των παχύσαρκων έχει τριπλασιαστεί από το 1975 και μέχρι το 2030, το 51% του πληθυσμού του πλανήτη θα ανήκει σε αυτή την κατηγορία.  Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του 2016, 41 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 

Η αύξηση του πληθυσμού των παχύσαρκων ατόμων σε συνδυασμό με την ενισχυμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της εξεταζόμενης αγοράς κατά την περίοδο της μελέτης. Η παγκόσμια αγορά απώλειας βάρους αλλά και διαχείρισης του βάρους αναμένεται να φτάσει τα 264,68 δισ. δολ. μέχρι το 2025, εμφανίζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 5,3% την περίοδο της μελέτης.  

Οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο εκτιμούν ότι τα ποσοστά των παχύσαρκων έχουν φτάσει τόσο ψηλά ώστε πλέον μιλάμε για επιδημία. Το θέμα είναι ότι τόσο η παχυσαρκία όσο και το υπερβολικό βάρος είναι επικίνδυνα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παραμένουν ο βασικός άξονας της θεραπείας που ακολουθείτο και είναι καθοριστικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διαχείρισή του.

Η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός είναι οι δύο σημαντικές πτυχές μιας κρίσης. Περίπου το ένα τρίτο του κόσμου είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες. Όμως από την άλλη, πολλοί άνθρωποι στα αναπτυσσόμενα έθνη δεν έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές θεραπείες για χρόνιες ασθένειες, ενώ την ίδια στιγμή και το κόστος που επιβαρύνει μια χώρα είναι δυνητικά επικίνδυνο. 

Σύμφωνα με την μελέτη, οι χειρουργικές επεμβάσεις συνέβαλαν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς το 2018 και αναμένεται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους κατά την περίοδο πρόβλεψης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο σε ασθενείς με υπερβολική παχυσαρκία στους οποίους η δίαιτα δεν λειτουργεί. Η αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη τύπου 2 σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να είναι πιθανές αγορές για απώλεια βάρους και υπηρεσίες διαχείρισης κατά τα προσεχή έτη.

Με βάση την προτεινόμενη διατροφή, τα ροφήματα αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς το 2018 και αναμένεται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους μέχρι το 2025. Ωστόσο, ο τομέας των διαιτητικών γευμάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί ταχύτερα κατά την περίοδο της μελέτης, γεγονός που σχετίζεται με την κλίση των καταναλωτών να προσαρμοστούν στα προτεινόμενα σχέδια διατροφής. 

'Οσον αφορά τον εξοπλισμό γυμναστικής, η παγκόσμια αγορά είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού παικτών σε περιφερειακό επίπεδο. Ενώ από την άποψη των χειρουργικών επεμβάσεων, ο  αριθμός των νοσοκομείων που ειδικεύεται στις συγκεκριμένες επεμβάσεις είναι περιορισμένος. Ο ιατρικός τουρισμός είναι επίσης εμφανής σε περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική, όπου το Μεξικό είναι ο πλέον προτιμώμενος προορισμός για ασθενείς που ταξιδεύουν από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD