Μια παγκόσμια προσπάθεια μείωσης της αρτηριακής πίεσης παγκοσμίως, του περιορισμού της πρόσληψης νατρίου και τρανς λιπαρών από τη διατροφή θα μπορούσε να εμποδίσει 94 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο σε 24 χρόνια, αναφέρει νέα έρευνα.

Περιοχές που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από τις παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την ανατολική Ασία και τη Νότια Ασία, καθώς και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Ο Goodarz Danaei, του Harvard T.H. Chan School of Public Health δήλωσε ότι αν εστιάσουμε τις πηγές μας στο συνδυασμό των 3 παρεμβάσεων μπορούμε να έχουμε δυνητικά τεράστια επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία έως το 2040.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διεθνή στοιχεία πολλών ερευνών και υπολογισμών από τον ΠΟΥ. Υπολόγισαν ότι η αύξηση της αγωγής της υπέρτασης στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να επεκτείνει τη ζωή 39.4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά 30% θα μπορούσε να προλάβει ακόμα 40 εκατομμύρια θανάτους και επίσης θα βοηθούσε στη μείωση της υπέρτασης

Ο περιορισμός των τρανς λιπαρών θα μπορούσε να εμποδίσει 14,8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους. Περισσότεροι από τους μισούς όλων των καθυστερημένων θανάτων και δυο τρίτα καθυστερημένων θανάτων πριν τα 70, αναμένεται να είναι μεταξύ αντρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ποικιλία προγραμμάτων και πολιτικών θα ήταν αναγκαία για τη μείωση των θανάτων που συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους.

 

 

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα