Συνήθως οι άνθρωποι τρώνε όρθιοι στα πάρτι αλλά νέα  έρευνα υποδεικνύει ότι ευχαριστιούνται την τροφή πολύ περισσότερο όταν κάθονται.

Η στάση σώματος επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Ερευνητές του University of South Florida δήλωσαν ότι η καθιστική θέση κάνει την τροφή πιο γευστική.

Το να στέκεται κάποιος ακόμα και για 2 λεπτά, ανακάλυψαν οι ερευνητές, αυξάνει το φυσικό στρες και κλείνει τους γευστικούς κάλυκες.

Ο Dipayan Biswas, ζήτησε από 350 ανθρώπους να βαθμολογήσουν τη γεύση pita chips. Άνθρωποι που έτρωγαν όρθιοι τα βρήκαν λιγότερο νόστιμα από αυτούς που τα δοκίμασαν καθιστοί.

Το ίδιο συνέβη και με brownies. Όταν πολύ αλάτι προστέθηκε στη συνταγή το αποτέλεσμα αντιστράφηκε. Άνθρωποι που κάθονταν θεώρησαν το σνακ δυσάρεστο, ενώ όσοι ήταν όρθιοι δεν πρόσεξαν το επιπλέον αλάτι και δήλωσαν ότι ήταν πιο νόστιμα τα σνακ από αυτούς που κάθονταν.

Ο Biswas δήλωσε ότι το εύρημα υποδεικνύει ότι οι γονείς θα μπορούν ενδεχομένως να κάνουν τα τρόφιμα με δυσάρεστη γεύση ή τις υγιεινές τροφές να μοιάζουν πιο εύγευστες σε διστακτικά παιδιά, με το να τους λένε να μένουν όρθια.

Παρομοίως, μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμο να επιλέγει όρθια θέση όταν καταναλώνει κάποιος φάρμακα με μη ευχάριστη γεύση.

Ο Biswas ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες να τρώνε φρούτα ως σνακ, ενώ κρατούσαν μια σακούλα για ψώνια.

Είτε στέκονταν είτε κάθονταν, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το βάρος και το στρες έκανε τη γεύση της τροφής χειρότερη.

Οι ερευνητές έδωσαν και ζεστό καφέ στους συμμετέχοντες. Σε σύγκριση με όσους κάθονταν, όσοι στέκονταν δήλωσαν ότι η θερμοκρασία δεν ήταν τόσο έντονη ενώ ήπιαν και λιγότερο.

Η έρευνα υπέδειξε ότι αν κάποιος είναι όρθιος όταν τρώει θα μπορούσε ενδεχομένως να χάσει βάρος επειδή τείνει να καταναλώνει μικρότερη ποσότητα  ενώ στέκεται. Επίσης, το σωματικό στρες του να στέκεται μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί σε καύση περισσότερων θερμίδων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research.

Πηγές: Journal of Consumer Research.