Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το γιαούρτι ενδεχομένως μπορεί να καταπολεμά τον καρκίνο.

Άντρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προκαρκινικών μορφωμάτων στο παχύ έντερο, έδειξε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν τα ίδια οφέλη έναντι του καρκίνου στις γυναίκες.

Ο Dr. Andrew Chan, καθηγητής στο Harvard Medical School, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι άλλα χαρακτηριστικά του γιαουρτιού, όπως ο πιθανός του ρόλος στην αλλαγή των φυσιολογικών βακτηρίων στο πεπτικό, μπορεί ενδεχομένως να έχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου.

Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο Lactobacillus bulgaricus και ο Streptococcus thermophilus, τα βακτήρια που συνήθως περιέχονται στο γιαούρτι, μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το γιαούρτι μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα οξέα στο πεπτικό, δημιουργώντας πιο φιλόξενο περιβάλλον για αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια. Επίσης το γιαούρτι μπορεί ενδεχομένως να καταπολεμά τη φλεγμονή βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 33.000 αντρών και 56.000 γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περισσότεροι από 5.800 άντρες εμφάνισαν πολύποδες στο παχύ έντερο και περισσότερες από 8.100 γυναίκες. Οι μη φυσιολογικές αναπτύξεις-αδενώματα-προϋπάρχουν του καρκίνου.

Άντρες που κατανάλωναν γιαούρτι 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο για τα είδη αδενωμάτων που είναι πιο πιθανό να γίνουν καρκινικά και για αυτά στο παχύ έντερο παρά στο ορθό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος μη καρκινικών αδενωμάτων ήταν 19% χαμηλότερος.

Στις γυναίκες ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ κατανάλωσης γιαουρτιού και κινδύνου για αδένωμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Gut.

Πηγές: Gut.